Νέα συρρίκνωση παρουσίασε ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας το Σεπτέμβριο, με τον κύριο Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) να κλείνει στις 43,2 μονάδες από 43,3 μονάδες που ήταν τον Αύγουστο, υποδεικνύοντας περαιτέρω επιδείνωση των επιχειρησιακών συνθηκών στα εργοστάσια.
Νέα συρρίκνωση παρουσίασε ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας το Σεπτέμβριο, με τον κύριο Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) να κλείνει στις 43,2 μονάδες από 43,3 μονάδες που ήταν τον Αύγουστο, υποδεικνύοντας περαιτέρω επιδείνωση των επιχειρησιακών συνθηκών στα εργοστάσια.
Σύμφωνα με την έκθεση της Markit, το Σεπτέμβριο καταγράφηκε και πάλι απαισιοδοξία σχετικά με την υγεία του ελληνικού μεταποιητικού τομέα. Οι λειτουργικές συνθήκες σημείωσαν περαιτέρω επιδείνωση, με σημαντική συρρίκνωση τόσο της παραγωγής όσο και των νέων παραγγελιών καθώς οι συνθήκες ζήτησης εξασθένησαν και πάλι. Επιπλέον, η ζήτηση από το εξωτερικό για τα ελληνικά προϊόντα μειώθηκε, καθώς οι παραγγελίες εξαγωγών συρρικνώθηκαν.
Δεδομένου ότι οι συνθήκες της αγοράς παρέμειναν ευμετάβλητες, οι εταιρείες μείωσαν και πάλι τις τιμές χρέωσης με σκοπό να τονώσουν την ανταγωνιστικότητά τους, παρότι αντιμετώπισαν έντονες πιέσεις στο κόστος.
Οι νέες παραγγελίες που έλαβαν οι Έλληνες κατασκευαστές μειώθηκαν και πάλι κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Μέλη του πάνελ απέδωσαν την πτώση των νέων εργασιών στην εξασθένηση της εγχώριας ζήτησης, ενώ η τελευταία μείωση των παραγγελιών επέκτεινε την τρέχουσα περίοδο συρρίκνωσης σε διάστημα άνω των δύο ετών.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η συνεχιζόμενη μείωση των νέων παραγγελιών αναφέρθηκε από μέλη του πάνελ ως ο κυριότερος λόγος της συρρίκνωσης της παραγωγής στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα, η οποία καταγράφεται για είκοσι τέσσερις συνεχείς μήνες.
Η εξασθενημένη ζήτηση για ελληνικά προϊόντα ήταν επίσης εμφανής στις αγορές του εξωτερικού. Μετά από τέσσερις συνεχείς μήνες αυξανόμενων παραγγελιών εξαγωγών, μέτρια πτώση καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.
Ο όγκος των αδιεκπεραίωτων εργασιών στα εργοστάσια των Ελλήνων παραγωγών υποχώρησε ραγδαία το Σεπτέμβριο, διατηρώντας τον ίδιο ρυθμό μείωσης με τον Αύγουστο. Η μείωση των ανεκτέλεστων εργασιών επέκτεινε την τρέχουσα περίοδο συρρίκνωσης σε 39 μήνες.
Ο συνδυασμός της περιορισμένης παραγωγής και της πολιτικής μείωσης του κόστους συνέβαλε στην εντονότερη πτώση των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων που έχει καταγραφεί στη διάρκεια των 12 ετών διεξαγωγής της έρευνας.
Η εξασθενημένη ζήτηση οδήγησε σε περαιτέρω μείωση προσωπικού στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα, κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Ο ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας ήταν σημαντικός και επιταχύνθηκε καταγράφοντας τον ταχύτερο σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους. Τα επίπεδα απασχόλησης εξακολουθούν να μειώνονται κάθε μήνα για τους τελευταίους σαράντα ένα μήνες.
Η αγοραστική δραστηριότητα περιορίστηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, καθώς οι εταιρείες αναζήτησαν νέους τρόπους μείωσης του κόστους. Επιπλέον, ο ρυθμός μείωσης επιταχύνθηκε και ήταν ο ταχύτερος που έχει σημειωθεί από τον Ιανουάριο. Το γεγονός αυτό συνέβαλε στην απότομη συρρίκνωση των αποθεμάτων προμηθειών.
Παρά τις εξασθενημένες συνθήκες της αγοράς, οι προσπάθειες των προμηθευτών να μειώσουν το κόστος αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές, καθώς ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών ήταν έντονος κατά τη διάρκεια του μήνα. Αντιθέτως, οι τιμές χρέωσης μειώθηκαν περαιτέρω, καθώς οι εταιρείες συνέχισαν τις προσπάθειές τους βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας.
«Τα προβλήματα στην ευρύτερη οικονομία εξακολούθησαν να προκαλούν επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, το Σεπτέμβριο. Οι παραγωγοί προϊόντων αντιμετώπισαν ακόμα μία εξασθένηση της υγείας του τομέα, καθώς ο κύριος δείκτης PMI υποχώρησε καταγράφοντας χαμηλό επτά μηνών», σχολίασε ο Richard Clarke, οικονομολόγος της Markit και συγγραφέας της έκθεσης για την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών.
«Η υποχώρηση του κύριου δείκτη ήταν αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης της παραγωγής, των νέων εργασιών και της απασχόλησης. Παράλληλα με αυτούς τους δείκτες, η μείωση των νέων παραγγελιών εξαγωγών υπέδειξε ότι η συρρίκνωση της ζήτησης για τα προϊόντα του ελληνικού μεταποιητικού τομέα δεν περιορίστηκε μόνο στην εγχώρια αγορά. Στην αρνητική εικόνα ήρθαν να προστεθούν οι πιέσεις κόστους, οι οποίες παρέμειναν υψηλές παρά τις εξασθενημένες συνθήκες της αγοράς», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Richard Clarke, «στην περίπτωση που μία νέα συμφωνία αναδιάρθρωσης του ελλείμματος ανακοινωθεί, αυτή ενδέχεται να επιφέρει ορισμένες επί μακρόν προσδοκώμενες θετικές εξελίξεις στην οικονομία. Ωστόσο, δεν αναμένεται να είναι επαρκής για τη βελτίωση της υγείας του τομέα».