Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2011 11:57

Σε λειτουργία στις 8/11 ο Νord Stream

Στις 8 Νοεμβρίου τίθεται σε λειτουργία ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream, ο οποίος θα τροφοδοτεί απευθείας τη δυτική Ευρώπη μέσω της Βαλτικής θάλασσας, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της Gazprom. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι εργασίες για την κατασκευή του South Stream.

Στις 8 Νοεμβρίου τίθεται σε λειτουργία ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream, ο οποίος θα τροφοδοτεί απευθείας τη δυτική Ευρώπη μέσω της Βαλτικής θάλασσας.

Αυτό ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ κατά τη συνάντησή του με το Ρώσο πρωθυπουργό Βλάντιμιρ Πούτιν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης. «Σήμερα», είπε, «μπορώ να σας πω επακριβώς το πότε θα αρχίσει να λειτουργεί ο Nord Stream. Στις 8 Νοεμβρίου. Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του πρώτου από τους δύο παράλληλους αγωγούς».

Η δυναμικότητα μεταφοράς του πρώτου από τους δύο παράλληλους αγωγούς που αποτελούν τον Nord Stream, ανέρχεται σε 27,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Ήδη έχουν αρχίσει οι εργασίες για την κατασκευή του δεύτερου αγωγού και η τοποθέτησή του αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2012, διπλασιάζοντας τη συνολική δυναμικότητα μεταφοράς του Nord Stream. Ο Αλεξέι Μίλερ διευκρίνισε ότι ο δεύτερος αγωγός έχει ήδη τοποθετηθεί σε μήκος μεγαλύτερο των 700 χιλιομέτρων, απόσταση με ισοδυναμεί με το 60% της συνολικής.

Την ίδια ώρα, οι εργασίες για την κατασκευή του South Stream εξελίσσονται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. «Επιβεβαιώνουμε για μια ακόμα φορά ότι το πρόγραμμα κατασκευής του South Stream θα έχει ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2015», ημερομηνία κατά την οποία θα παραδώσουμε φυσικό αέριο στους καταναλωτές, τόνισε ο Αλεξέι Μίλερ.