Η μόχλευση είναι μια από τις επιλογές που εξετάζονται για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπλοκής και της ΕΚΤ.
Η μόχλευση είναι μια από τις επιλογές που εξετάζονται για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπλοκής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
«Έχουμε μια πολύ σημαντική συνάντηση σήμερα, σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τρεις βασικές προκλήσεις: τη στάσιμη ανάπτυξη, τα αδύναμα δημοσιονομικά στοιχεία και τις τράπεζες που εξακολουθούν να βρίσκονται σε δύσκολη θέση», ανέφερε.
Ο ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε επίσης πως «είναι απαραίτητο να ενταθεί η δημοσιονομική προσαρμογή και να ληφθούν αποφάσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα τονώνουν την ανάπτυξη». Παράλληλα, κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη να πετύχουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους.
Η αύξηση κεφαλαίων του EFSF «δεν είναι ρεαλιστική» δήλωσε από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγιέ. «Δεν είναι ρεαλιστικό» ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro, «να σκεφτόμαστε την προικοδότηση του εν λόγω ταμείου με δυνατότητες πέρα από αυτές που προβλέπονται από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου».
Παρ' όλα αυτά, ο Γάλλος τραπεζίτης δήλωσε ανοικτός στην υιοθέτηση ενός πλαισίου που θα επέτρεπε στο Ταμείο μεγαλύτερες δυνατότητες παρέμβασης.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν σήμερα στο Λουξεμβούργο τις λεπτομέρειες της διεύρυνσης του EFSF και του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας.
Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων του Eurogroup, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, θα βρεθεί η εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. Μεταξύ των ζητημάτων που εκκρεμούν είναι η αξίωση της Φινλανδίας για την χορήγηση εγγυήσεων προκειμένου να συμμετάσχει σε ένα δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.
Παράλληλα, έγινε γνωστό πως ο Φινλανδός Πρωθυπουργός Κατάινεν θα έχει συνάντηση την Πέμπτη με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο. Όπως ανακοινώθηκε, το αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι η σταθερότητα του ευρώ και η οικονομική πολιτική.
Την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαουζ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το θέμα της παροχής εγγυήσεων στη Φινλανδία από την Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε λύση.
Σημειώνεται ότι η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup είναι η πρώτη μιας σειράς κρίσιμων συναντήσεων που έχουν προγραμματιστεί εντός του Οκτωβρίου. Θα ακολουθήσουν μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις 13 Οκτωβρίου, καθώς και η σύνοδος κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης στις 18 Οκτωβρίου. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συναντηθούν επίσης η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.
Καμία απόφαση σήμερα για την έκτη δόση
Στο άλλο μεγάλο ζήτημα, δηλαδή τη συνεισφορά των ιδιωτών επενδυτών στη νέα στήριξη της Ελλάδας, δεν αναμένεται καμία απόφαση γιατί οι συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και ιδιωτών ομολογιούχων βρίσκονται σε εξέλιξη.
Σχετικά με τη διαδικασία της επικύρωσης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, έχουν απομείνει πλέον μόνον τρεις χώρες, η Σλοβακία, η Ολλανδία και η Μάλτα. Απόψε αναμένεται να ενταθούν οι πιέσεις προς τη Σλοβακία, που κωλυσιεργεί προκειμένου να καθορίσει ημερομηνία επικύρωση από τη βουλή.
Αναφορικά με την έκτη δόση των 8 δισ. ευρώ, επειδή δεν είναι έτοιμη η αξιολόγηση της τρόικας, η απόφαση δεν θα ληφθεί στη σημερινή συνεδρίαση, αλλά στην έκτακτη σύνοδο της 13ης Οκτωβρίου.
Γ. Παπανδρέου: Απαρέγκλιτος στόχος η τήρηση των δεσμεύσεων
Κατά την εισήγησή του στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε ότι απαρέγκλιτος στόχος της κυβέρνησης είναι η τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, «ώστε να εγγυηθούμε την αξιοπιστία της χώρας και να κάνουμε όλα όσα απαιτούνται για την εφαρμογή της συμφωνίας του Ιουλίου».
Αναφερόμενος στις συνεδριάσεις των οργάνων της ΕΕ, με πρώτη τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, o κ. Παπανδρέου εξέφρασε την αισιοδοξία του για την κατάληξη όλων αυτών των διαδικασιών, αλλά και για την επικύρωση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου από τα κοινοβούλια όλων των χωρών της ευρωζώνης.