Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2002 10:03

Πτώση 1,68% σημείωσε ο Nikkei

ΜΕΓΑΛΗ πτώση σημείωσαν οι ιαπωνικές μετοχές στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας (χθες το χρηματιστήριο του Τόκιο ήταν κλειστό λόγω αργίας).

Ο δείκτης Νikkei υποχώρησε κατά 159,44 μονάδες ή 1,68% κλείνοντας στις 9.321,64 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά οι απώλειές του ξεπέρασαν το 2%. Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 916,04 μονάδες μειωμένος κατά 1,16% ή 10,74 μονάδες.

Η σημερινή πτώση αποδίδεται στη χθεσινή σημαντική υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών στη Nέα Υόρκη http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/09/24/246769.htm , καθώς και στα αποθαρρυντικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/09/24/246728.htm , του σημαντικότερου εμπορικού εταίρου της Ιαπωνίας.

Η μετοχική τιμή της Sony υποχώρησε κατά 2,69%. Η εν λόγω εταιρεία βασίζει μεγάλο μέρος των εσόδων της στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μεγαλύτερες απώλειες (5,37%) κατέγραψε η μετοχή της εταιρείας ημιαγωγών Advantest μετά τη σημαντική χθεσινή πτώση ομοειδών αμερικανικών μετοχών. Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης Nasdaq έκλεισε χθες κάτω από το επίπεδο των 1.200 μονάδων για πρώτη φορά σε διάστημα έξι ετών.

Πιέσεις δέχθηκε και ο κλάδος των τραπεζών, καθώς η πρόσφατη ομιλία του ιάπωνα πρωθυπουργού Γιουνιχίρο Κοϊζούμι δεν ήταν τίποτε περισσότερο από αόριστες υποσχέσεις περί βημάτων συνεργασίας με την κεντρική τράπεζα, με στόχο την επίτευξη της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Χορστ Κέλερ προειδοποίησε σήμερα ότι το σχέδιο της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας για την αγορά μετοχών άλλων τραπεζών ενδεχομένως να αποβεί άκαρπο, εάν δεν συνδράμει ουσιαστικά και η κυβέρνηση.

Λίγες ημέρες ενωρίτερα, η Fitch είχε διατυπώσει επιφυλάξεις σχετικά με την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας να στηρίξει το χρηματοοικονομικό σύστημα μέσω σχεδίου αγοράς μετοχών απευθείας από τράπεζες. Σε ανακοίνωση της Fitch, επισημαίνεται ότι η έλλειψη σαφήνειας για τις προθέσεις της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των τραπεζών που απορρέουν από τα επισφαλή δάνεια, έχουν προκαλέσει αβεβαιότητα και σύγχυση στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Oι μετοχές της Mizuho Holdings και της Sumitomo Mitsui Banking υποχώρησαν σήμερα κατά 4,2% και 3,30% αντιστοίχως.