Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2011 11:31

Υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους κατά 50% Γερμανός οικονομολόγος

Υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 50% τάσσεται ο καθηγητής Οικονομίας Βιμ Κέστερς, μέλος του προεδρείου του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ρηνανίας Βεστφαλίας, εκτιμώντας πως δεν μπορεί να αποτραπεί μια διαδικασία πτώχευσης της Ελλάδας. «Χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους της. Αυτό σημαίνει ότι θα αναγκαστεί να κηρύξει πτώχευση».

Υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 50% τάσσεται ο καθηγητής Οικονομίας Βιμ Κέστερς, μέλος του προεδρείου του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ρηνανίας Βεστφαλίας, RWI.

«Δεν πιστεύω ότι μπορεί να αποτραπεί μια διαδικασία πτώχευσης της Ελλάδας. Νομίζω ότι η Ελλάδα χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους της. Αυτό σημαίνει ότι θα αναγκαστεί να κηρύξει πτώχευση», εκτιμά ο κ. Κέστερς, μιλώντας στην Deutsche Welle.

Ο Βιμ Κέστερς συντάσσεται με την άποψη που εξέφρασαν σε επιστολή τους δέκα επιφανείς οικονομολόγοι, οι οποίοι μεταξύ άλλων τόνισαν ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου δεν έδωσαν λύση στην οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος απεριόριστων πακέτων βοήθειας.

Ο Γερμανός οικονομολόγος μπορεί να αναγνωρίζει ότι σήμερα δεν υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο για πτώχευση μιας χώρας στην Ευρώπη, εκφράζει ωστόσο την ελπίδα ότι σύντομα οι αρχηγοί κρατών της ευρωζώνης θα έχουν καταλήξει στον απαιτούμενο μηχανισμό. «Πιστεύω πως δεν υπάρχει το ενδεχόμενο μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας. Πιστεύω ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη που θα ήταν πραγματικά καταστροφική», αναφέρει και εμφανίζεται πεπεισμένος ότι θα πρέπει σύντομα να γίνει μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, προκειμένου η χώρα να ανασάνει: «Θα πρέπει να σώσουμε σε σύντομο διάστημα την Ελλάδα. Το συμβούλιο των εμπειρογνωμόνων και άλλοι επιφανείς οικονομολόγοι προτείνουν τη διαγραφή του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 50%. Η Ελλάδα θα μπορέσει να κάνει έτσι μια νέα αρχή. Θα πρέπει να ακολουθήσει μια οικονομική πολιτική ανάπτυξης και υψηλότερης ανταγωνιστικότητας».

Αναφερόμενος τέλος, στη στρατηγική των Ευρωπαίων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ο κ. Κέστερς επισημαίνει: «Θα πρέπει η ΕΕ να αποφασίσει ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει. Εάν θέλει μια πολιτική και δημοσιονομική ένωση θα πρέπει να συγκαλέσει μια διακυβερνητική διάσκεψη και να τροποποιήσει τις συνθήκες σε αυτή την κατεύθυνση. Εάν όμως θέλει την επιστροφή στους παλαιούς κανόνες της Συνθήκης του Μάαστριχτ θα πρέπει να επαναφέρει σε ισχύ την ρήτρα no bail out, να ενισχύσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και να πάρει περισσότερα μέτρα στην κατεύθυνση αυτή».

Ο Βιμ Κέστερς θεωρεί εσφαλμένη επιλογή την έκδοση ευρωομολόγων, καθώς όπως υπογραμμίζει, το μέτρο αυτό θα στερούσε από τις χώρες της ευρωζώνης το κίνητρο της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Εκτιμά επίσης ότι το σχέδιο Α, δηλαδή το δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, δεν θα επαρκέσει για την ανακούφιση της χώρας από το χρέος. «Αυτή η αναδιάρθρωση σε ποσοστό 21% και μάλιστα σε εθελοντική βάση δεν επαρκεί. Δεν απαλλάσσει την Ελλάδα από το βάρος στον απαιτούμενο βαθμό. Επίσης θέλω να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει ακόμη όσα πρέπει. Θα πρέπει να μειώσει ακόμη περισσότερο τις δαπάνες της και να προωθήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν προχωρούν, ενώ ακόμη δεν έχουν κλείσει πολλές περιττές δημόσιες επιχειρήσεις. Είναι μερικά ακόμη πράγματα που θα πρέπει να γίνουν», καταλήγει ο Γερμανός οικονομολόγος.

πηγή : Deutsche Welle