Ετοιμη να αναλάβει περαιτέρω δράση προκειμένου να βοηθήσει την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη είναι η Federal Reserve λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών στην απασχόληση και της σοβαρής δημοσιονομικής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη. Προβληματισμός για την κατάσταση στην Ελλάδα.
Ετοιμη να αναλάβει περαιτέρω δράση προκειμένου να βοηθήσει την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη είναι η Federal Reserve, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Μπεν Μπερνάνκι.
«Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις οικονομικές εξελίξεις και είναι έτοιμη να αναλάβει δράση με στόχο να διασφαλίσει μια δυναμική οικονομική ανάκαμψη σε συνδυασμό με σταθερότητα των τιμών», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στη μικτή οικονομική επιτροπή του Κογκρέσου.
Η επιδείνωση των συνθηκών στην απασχόληση και η σοβαρή δημοσιονομική κρίση που εξακολουθεί να πλήττει την Ευρώπη δυσχεραίνουν την κατάσταση της οικονομίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η αναιμική αύξηση των θέσεων εργασίας έχει άμεσες επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
Ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι οι βουλευτές δεν θα πρέπει να αποφασίσουν δραστική περικοπή των δαπανών στο άμεσο μέλλον, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα σε μακροχρόνιο ορίζοντα. «Το σφίξιμο του ζωναριού της κυβέρνησης θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου», τόνισε.
Ο κ. Μπερνάνκι προειδοποίησε και για τις πιθανές συνέπειες που θα είχε μια στάση πληρωμών της Ελλάδας στην οικονομία των ΗΠΑ, αν και, όπως διευκρίνισε, η έκθεση των αμερικανικών τραπεζών είναι «ελάχιστη». Σημείωσε όμως πως «στην περίπτωση μιας μη συντεταγμένης χρεοκοπίας (της Ελλάδας) που θα προκαλούσε πανικό, χρεοκοπία άλλων χωρών ή εντάσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες, αυτό θα δημιουργούσε αστάθεια στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές που θα είχε σημαντικές συνέπειες στην οικονομία και στο χρηματοπιστωτικό σύστημά μας». «Για το λόγο αυτό είναι κεφαλαιώδους σημασίας οι Ευρωπαίοι να συνεχίσουν στο δρόμο που έχουν χαράξει και ο οποίος συνίσταται στην προσπάθεια ρύθμισης του προβλήματος» της Ελλάδας και της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, πρόσθεσε.
Ο κ. Μπερνάνκι έκανε αναφορά και στις διαδηλώσεις των Αμερικανών «αγανακτισμένων» στη Wall Street. Σημείωσε πως κατανοεί ορισμένα από τα αιτήματά τους, επισημαίνοντας: «Γενικά, οι άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι με την κατάσταση της οικονομίας και με όσα συμβαίνουν ... Καταγγέλλουν, όχι χωρίς λόγο, ότι τα προβλήματα του χρηματοοικονομικού τομέα μας οδήγησαν στην αναταραχή στην οποία βρισκόμαστε σήμερα και είναι δυσαρεστημένοι με την αντίδραση» των αρχών.
«Μέχρι ενός σημείου, δεν μπορώ να τους κατηγορήσω για κάτι. Είναι σίγουρο ότι με την ανεργία στο 9% και μια πολύ αδύναμη οικονομική ανάπτυξη, η κατάσταση δεν είναι πολύ καλή. Για αυτό διαμαρτύρονται» πρόσθεσε.