Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2011 18:30

IIF: Προσηλωμένοι στη συμφωνία του Ιουλίου για το PSI

Προσηλωμένο στην εφαρμογή των αποφάσεων του Ιουλίου για την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας δηλώνει ότι παραμένει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF).

Προσηλωμένο στην εφαρμογή των αποφάσεων του Ιουλίου για την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας δηλώνει ότι παραμένει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF).

«Συνεχίζουμε να σημειώνουμε πρόοδο στην εφαρμογή των συμφωνιών της 21ης Ιουλίου. Αυτές οι συμφωνίες θα δώσουν σημαντική ανακούφιση από ταμειακής άποψης, εξασφαλίζουν χρηματοδότηση και μείωση του χρέους και έτσι οδηγούν την Ελλάδα στην κατεύθυνση ενός βιώσιμου χρέους» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Reuters ο εκπρόσωπος του ΙIF Frank Vogl.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μ. Φέκτερ, η ευρωζώνη εξετάζει αλλαγές στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI), επειδή οι περισσότεροι ιδιώτες ομολογιούχοι επιλέγουν την ακριβότερη από τις τέσσερις λύσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα.

Μέχρι στιγμής, η πρώτη επιλογή, δηλαδή η ανταλλαγή των ομολόγων στο άρτιο με νέα 30ετή χρεόγραφα, των οποίων το κεφάλαιο θα είναι πλήρως εξασφαλισμένο με 30ετή ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου (zero coupon), αξιολόγησης ΑΑΑ, είναι και η δημοφιλέστερη.

Σύμφωνα με τα έγγραφα του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) το κουπόνι των νέων αυτών ομολόγων έχει καθοριστεί στο 4% κατά τα πρώτα πέντε χρόνια της διάρκειάς τους, στο 4,5% τα επόμενα πέντε χρόνια, και στο 5% για το υπόλοιπο της διάρκειάς τους.

H πρόταση του IFF βασιζόταν στην εκτίμηση ότι οι επενδυτές θα επέλεγαν εξίσου και τις τέσσερις διαφορετικές επιλογές. Οι περισσότεροι όμως ενδιαφέρονται να προσχωρήσουν στην πρώτη, σημείωσε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας.

«Σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, παρατηρούμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία προσανατολίζονται στην επιλογή 1 - που είναι ξεκάθαρα η ακριβότερη επιλογή - και γι' αυτό πρέπει να ξαναϋπολογίσουμε πόσο θα κοστίσει και πώς θα χειριστούμε το θέμα», τόνισε η Φέκτερ σε συνέντευξη Τύπου.