Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2002 12:25

Αρνητικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΑΔΥΝΑΜΟΙ να διατηρήσουν τα όποια κέρδη κατέγραφαν κατά την πρώτη ώρα των συναλλαγών εμφανίζονται για μία ακόμη φορά οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έχει υποχωρήσει στις 3.683,7 μονάδες μειωμένος κατά 1,49%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 2.733,06 μονάδες με απώλειες 2,19% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 2.900,78 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 0,46%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 50 υποχωρεί κατά 1,24%, στις 2.271 μονάδες.

Η επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος αποδίδεται στα αποθαρρυντικά στοιχεία για την αμερικανική http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/09/24/246728.htm και τη γαλλική http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/09/24/246867.htm οικονομία, καθώς και στη γενικότερη αβεβαιότητα που δημιουργεί το ενδεχόμενο νέου πολέμου στον Κόλπο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ σε έκτακτη συνεδρίαση του βρετανικού κοινοβουλίου δήλωσε ότι το Ιράκ συνεχίζει να αναπτύσσει το βιολογικό και χημικό οπλοστάσιό του και ''είναι έτοιμο να το χρησιμοποιήσει''.

Η Fed θα γνωστοποιήσει την απόφασή της περί τις 21.15 ώρα Ελλάδος και αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της.

Στην αιχμή της πτωτικής τάσης έχει τεθεί η μετοχή της ολλανδικής εταιρείας εξοπλισμού για κατασκευή μικροτσίπ ASML NV στον απόηχο της εκτίμησης στην οποία προέβη η αμερικανική ομοειδής εταιρεία Novellus ότι οι παραγγελίες πελατών θα είναι μικρότερες αυτών που είχαν προβλεφθεί αρχικά. Η μετοχή της ASML σημειώνει πτώση κατά 9,22%.

Σημαντική πτώση (5,4%) σημειώνει και η μετοχή της British Telecom ανεβάζοντας τις συνολικές της απώλειες από την αρχή του έτους σε 36%. Η Credit Suisse First Boston υποβάθμισε σήμερα τη μετοχή της BT σε "underperform" από "neutral".

Μεγαλύτερες απώλειες (7,4%) καταγράφει η μετοχή του ειδησεογραφικού ομίλου Reuters. Αναλυτής της Morgan Stanley αναθεώρησε σήμερα προς τα κάτω την τιμή-στόχο της βρετανικής μετοχής κατά 29%.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ανοικτών Αγορών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FOMC) για τη νομισματική πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει.