Αμετάβλητα στο 1,5% αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκιά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στην τελευταία συνεδρίασή της υπό την προεδρία του Ζαν Κλοντ Τρισέ, αν και ορισμένοι οικονομολόγοι δεν αποκλείουν μείωσή τους.
Αμετάβλητα στο 1,5% αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκιά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στην τελευταία συνεδρίασή της υπό την προεδρία του Ζαν Κλοντ Τρισέ, αν και ορισμένοι οικονομολόγοι δεν αποκλείουν μείωσή τους.
Ο Γάλλος βετεράνος τεχνοκράτης δέχεται ισχυρές πιέσεις να λάβει μέτρα στήριξης της οικονομίας της ευρωζώνης, τη στιγμή που εντείνονται οι ανησυχίες για την κρίση χρέους αλλά και οι φόβοι για επικείμενη χρεοκοπία της Ελλάδας.
Εν μέσω της κρίσης, οι τελευταίες ημέρες του Ζαν Κλοντ Τρισέ αποδεικνύονται ιδιαίτερα δύσκολες, με τον Ιταλό, Μάριο Ντράγκι, που αναλαμβάνει τα σκήπτρα την 1η Νοεμβρίου, να κληρονομεί ένα θεσμικό όργανο που βρίσκεται σε κατάσταση «μάχης».
Η ΕΚΤ θα μπορούσε κάλλιστα να συζητήσει στη σημερινή της συνεδρίαση το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, αν και ο υψηλός πληθωρισμός πιθανόν να καθυστερήσει μία τέτοια απόφαση, ενώ αναμένεται να ανακοινώσει και μέτρα για τη χορήγηση επιπλέον ρευστότητας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι επικείμενες αλλαγές στη διαχείριση της ΕΚΤ εκτείνονται πέρα από την αλλαγή προσώπου στην ηγεσία της τράπεζας, καθώς θα μπορούσαν να δώσουν στο Μάριο Ντράγκι την ελευθερία διαμόρφωσης της δικής του στρατηγικής και της δικής του φιλοσοφίας στην κεντρική τράπεζα.
Μολονότι θα πρέπει να εξασφαλίζει ομοφωνία στις αποφάσεις, το υπόβαθρο του κ. Ντράγκι δείχνει ότι θα εστιάσει περισσότερο στα οικονομικά, παρά στις πολιτικές της Ευρωζώνης, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν αναλυτές.
Αλλαγές αναμένονται και στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, καθώς ο Γιούργκεν Σταρκ ανακοίνωσε την παραίτησή του τον προηγούμενο μήνα και ο Ιταλός, Μπίνι Σμάγκι, πιθανότατα να αποχωρήσει σύντομα.
Όταν οι ηγέτες της Ευρωζώνης επικύρωσαν την υποψηφιότητα του κ. Ντράγκι στην ηγεσία της ΕΚΤ, τον Ιούνιο, η Γαλλία είχε εκφράσει ανησυχίες ότι η Ιταλία ενδεχομένως να έχει δύο εκπροσώπους στο εκτελεστικό συμβούλιο, τη στιγμή που η ίδια δεν είχε κανέναν. Επίσης, η θητεία του Ισπανού, Γκονζάλες Παράμο, λήγει στα τέλη Μαΐου του επόμενου έτους. Ως εκ τούτου, ολόκληρο το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ ενδέχεται να αλλάξει μέσα σε δύο μόλις έτη - σε μία άνευ προηγουμένη αλλαγή στη 13χρονη ιστορία της κεντρικής τράπεζας.
Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι ο Γερμανός, Γιεργκ Ασμουσεν, ο οποίος πρόκειται να διαδεχθεί τον κ. Σταρκ, θα αναλάβει την ευθύνη του πανίσχυρου τμήματος της ΕΚΤ για τα οικονομικά, μία θέση που καταλαμβάνεται από Γερμανό από τη σύσταση της ΕΚΤ, το 1998.
Ωστόσο, ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή στο συγκεκριμένο τμήμα, καθώς και στις συστάσεις του σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής από τον προκάτοχό του.