Tην πρόταση του ΕΒΕΑ να μειωθεί δραστικά το δημόσιο χρέος και να απεμπλακεί η χώρα από το μνημόνιο «μέσω ενός αξιόπιστου ελληνικού σχεδίου», απέστειλε σήμερα στον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Tην πρόταση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ) να μειωθεί δραστικά το δημόσιο χρέος και να απεμπλακεί η χώρα από το μνημόνιο «μέσω ενός αξιόπιστου ελληνικού σχεδίου», απέστειλε σήμερα στον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή του προέδρου του ΕΒΕΑ αναφέρεται ότι το σχέδιο πρότασης αφορά στα εξής:
-Την κατάρτιση αναλυτικού πίνακα με τα προς αξιοποίηση περιουσιακά στοιχεία του κράτους, με εξαίρεση τα πάσης φύσεως πολιτιστικά αγαθά και δίκτυα, που θα εγκριθεί από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών δυνάμεων.
-Την ταχύτατη προώθηση των διαδικασιών αξιοποίησης των παραπάνω κρατικών περιουσιακών στοιχείων, οι οποίες θα επιταχυνθούν αν έχει προηγηθεί ευρύτατη πολιτική συμφωνία, που θα επιτρέψει την ταχεία υιοθέτηση απλού συστήματος αδειοδότησης και αντιγραφειοκρατικών επενδυτικών διαδικασιών.
-Την αξιοποίηση των σχετικών κρατικών εσόδων για τη μείωση του δημόσιου χρέους, με προτεραιότητα στις υποχρεώσεις μας προς την τρόικα, με στόχο τον περιορισμό του, το ταχύτερο δυνατόν, στο 60%-80% του ΑΕΠ.
-Τη χάραξη ενός νέου, δυναμικού, αναπτυξιακού προγράμματος, το οποίο, με βασικό μοχλό την ιδιωτική επιχείρηση, θα στοχεύει στον περιορισμό της ανεργίας και την άμεση εφαρμογή του, χωρίς ξένες παρεμβάσεις
-Την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη μορφή, την έκταση, τη λειτουργία, τη στελέχωση και το κόστος λειτουργίας ενός μικρότερου, ευέλικτου και αποτελεσματικού κράτους και την άμεση εφαρμογή του.
-Τη θεσμοθέτηση της υποχρέωσης όπως το συνολικό κρατικό χρέος μη υπερβεί, ποτέ στο μέλλον, το 70% του ΑΕΠ, με εξαίρεση έκτακτες περιστάσεις, οπότε, θα μπορούσε να φθάσει έως το 80% του ΑΕΠ, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης από τη Βουλή, με αυξημένη πλειοψηφία, της σχετικής απόφασης.
-Το δικαίωμα (option) για επαναγορά περιουσιακών μας στοιχείων που κρίνονται αναγκαία για την υλοποίηση της αναπτυξιακής μας στρατηγικής, μόλις οι οικονομικές μας συνθήκες βελτιωθούν και σταθεροποιηθούν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ