Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2002 18:58

Νέα υποχώρηση των ευρωπαϊκών δεικτών

ΠΤΩΣΗ σημείωσαν και σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών.

Οι αρχικές απώλειες ωστόσο περιορίστηκαν σε κάποιο βαθμό μετά την είδηση ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ σημείωσε πτώση μικρότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Πιο αναλυτικά, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του ιδιωτικού ερευνητικού ινστιτούτου Confernce Board υποχώρησε το Σεπτέμβριο στις 93,3 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο, από 94,5 -βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων- τον Αύγουστο. Οι αναλυτές ανέμεναν υποχώρηση του δείκτη στις 92,3 μονάδες το Σεπτέμβριο.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 3.671,10 μονάδες μειωμένος κατά 1,83%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 2.742,81 μονάδες με απώλειες 1,84% και ο δείκτης DJ Stoxx 50 στις 2.271,01 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 1,25%.

Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 2,80% και βρίσκεται στις 2.832,71 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι κλάδοι των τραπεζών, των ασφαλειών και των αυτοκινητοβιομηχανιών, ενώ επιλεκτικές τοποθετήσεις παρατηρήθηκαν σε μετοχές φαρμακοβιομηχανιών, εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και επιχειρήσεων κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται τέλος η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ανοικτών Αγορών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FOMC) για τη νομισματική πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει. Η απόφαση θα ανακοινωθεί στις 21:15. (ώρα Ελλάδος).