Υπέρ της γρήγορης αποδέσμευσης κονδυλίων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην Ελλάδα, τάχθηκαν οι ευρωβουλευτές - μέλη της επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, στηρίζοντας τις προτάσεις της Κομισιόν για το σκοπό αυτό.
Υπέρ της γρήγορης αποδέσμευσης κονδυλίων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην Ελλάδα, τάχθηκαν οι ευρωβουλευτές - μέλη της επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, στηρίζοντας τις προτάσεις της Κομισιόν για το σκοπό αυτό.
Όπως ανέφεραν, για να ανακάμψουν οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, η ΕΕ θα πρέπει να καταβάλει μέχρι και το 95% του κόστους έργων στα πλαίσια της πολιτικής συνοχής στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Λετονία και την Ουγγαρία. Ετσι, οι δύο προτάσεις κανονισμών που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την 1η Αυγούστου 2011, έλαβαν την ομόφωνη υποστήριξη των ευρωβουλευτών κατά τη διάρκεια συζήτησης σε συνεδρίαση της επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης στις 5 Οκτωβρίου 2011, παρουσία της εισηγήτριας Ντανούτα Χούμπνερ, με εκπροσώπους της Επιτροπής και της πολωνικής προεδρίας του Συμβουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι μέσω ειδικών και προσωρινών μέτρων, τα κράτη μέλη που έχουν επωφεληθεί από ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδοτικής ενίσχυσης, θα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν αποζημίωση για τις δαπάνες έργου σε ποσοστό έως και 95%. Την ίδια ώρα, ο προϋπολογισμός της ΕΕ για τις χώρες αυτές και τα προγράμματα της περιόδου 2007-2013 θα παραμείνει αμετάβλητος, και ο κοινοτικός προϋπολογισμός ανεπηρέαστος.
Γρήγορη αποδέσμευση κονδυλίων
Οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης ζήτησαν όπως η πρόσθετη αυτή χρηματοδότηση διατεθεί το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε να μπορέσουν τα εν λόγω κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης στην πραγματική οικονομία και στην αγορά εργασίας. Οι ευρωβουλευτές ελπίζουν να επιτευχθεί συμφωνία σε πρώτη ανάγνωση με το Συμβούλιο πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.
Πολλοί ευρωβουλευτές υπογράμμισαν την ανάγκη να διασφαλιστεί διαφάνεια, σεβασμός στους ισχύοντες κανόνες και ποιότητα στα έργα ώστε να δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας θέσεων εργασίας. Η εισηγήτρια Ντανούτα Χούμπνερ στις συνομιλίες με το Συμβούλιο, επικεντρώθηκε σε τρία θέματα: το κατά πόσον τα προσωρινά μέτρα θα ισχύουν αναδρομικά, την αυτόματη συμμετοχή των κρατών μελών στο σύστημα, τους κανόνες παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων.
Οι ευρωβουλευτές μπορούν να καταθέσουν τροπολογίες επί των δύο προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι τις 14 Οκτωβρίου. Οι προτάσεις κανονισμών θα τεθούν σε ψηφοφορία στην επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης τον Νοέμβριο.