Οι Αμερικανοί οικονομολόγοι Τόμας Σάρτζεντ και Κρίστοφερ Σιμς κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών 2011 για τη δουλειά τους πάνω στη σχέση ανάμεσα στα μέτρα που επιβάλλονται και το πώς επηρεάζουν την οικονομία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ακαδημίας, τιμώνται για την «εμπειρική έρευνά τους για τη σχέση αιτίου και αποτελέσματος στη μακροοικονομία».
Οι Αμερικανοί οικονομολόγοι Τόμας Σάρτζεντ και Κρίστοφερ Σιμς κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών 2011 για τη δουλειά τους πάνω στη σχέση ανάμεσα στα μέτρα που επιβάλλονται και το πώς επηρεάζουν την οικονομία.
Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών, η οποία έχει θεσπίσει το βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (1,1 εκατ. ευρώ), ανακοίνωσε πως με τη βράβευση των δύο οικονομολόγων αναγνωρίζεται «η εμπειρική έρευνά τους για τη σχέση αιτίου και αποτελέσματος στη μακροοικονομία».
Οι δύο οικονομολόγοι εργάστηκαν πάνω στις επιπτώσεις που έχουν πολιτικές όπως η αύξηση των επιτοκίων ή η μείωση των φόρων σε μακροοικονομικά μεγέθη όπως το ΑΕΠ και ο πληθωρισμός.
Ο 68χρονος Σάρτζεντ είναι καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Η ακαδημία αναφέρεται στις μελέτες του σχετικά με τη μεταπολεμική περίοδο, όταν πολλές χώρες έτειναν να χρησιμοποιούν πολιτικές υψηλού πληθωρισμού για να εφαρμόσουν στη συνέχεια συστηματικές αλλαγές ώστε να μειωθεί τα επίπεδα του πληθωρισμού.
Ο επίσης 68χρονος Σιμς είναι καθηγητής Οικονομικών και Τραπεζικής στο Στάνφορντ. Η ακαδημία επισήμανε ότι ανέπτυξε μία μέθοδο για την ανάλυση του τρόπου που η οικονομία επηρεάζεται από προσωρινές αλλαγές στην οικονομική πολιτική και άλλους παράγοντες, όπως η αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.
Το Νόμπελ Οικονομικών καθιερώθηκε το 1968 και δεν περιλαμβανόταν στην αρχική ομάδα των βραβείων που είχε θεσπίσει ο μεγιστάνας Νόμπελ με τη διαθήκη του το 1895.