Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2002 08:38

Γερμανία : Μείωση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις

Ανακοινώνεται σήμερα στις 10 το πρωϊ, ώρα Φραγκφούρτης, (11 το πρωϊ, ώρα Ελλάδος), ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης της Γερμανία, ο οποίος - όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές - θα υποχωρήσει για τέταρτο συνεχή μήνα τον Σεπτέμβριο, καθώς η ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, δεν είναι ορατή.

Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, που καταρτίζει το Ινστιτούτο Ifo, προβλέπεται να υποχωρήσει στο 88 τον Σεπτέμβριο - το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2002 - από 88,8 που ήταν τον Αύγουστο, εκτιμούν 26 οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg.

Οι εξαγωγές, οι λιανικές πωλήσεις και οι παραγγελίες, μειώθηκαν τον Ιούλιο, ενώ η ένωση ZDH, στην οποία συγκαταλέγονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκτιμά, πως ολόκληρο το 2002 θα χαθούν 200.000 θέσεις εργασίας.

Ο δείκτης DAX, στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, είχε τη δεύτερη κατά σειρά χειρότερη επίδοση από τους λοιπούς δείκτες των διεθνών χρηματιστηρίων, αυτό το τρίμηνο, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου έξι ετών, χθες.

Η ανεργία αυξήθηκε για 19ο από τους τελευταίους 20 μήνες. Η Bayer, σχεδιάζει να μειώσει το προσωπικό της κατά 15.000 εργαζομένους την ερχόμενη τετραετία, καθως βλέπει τα κέρδη της να μειώνονται συνεχώς, ενώ η Siemens AG μείωσε μέσα σε δύο χρόνια το προσωπικό της, κατά 42.000 ανθρώπους.

Ο καγκελλάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος επανεξελέγη την Κυριακή, έχει να αντιμετωπίσει την οικονομική ύφεση της χώρας του, αναφέρουν αναλυτές.

Το τελευταίο διήμερο ο δείκτης DAX έχασε ποσοστό περίπου 8%, οδηγώντας σε πτώση και τις άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς έντονη είναι η ανησυχία ότι μία ακόμη τετραετία του Σρέντερ στην εξουσία, δεν πρόκειται να βοηθήσει την γερμανική οικονομία. Η ανάπτυξη της τελευταίας, διατηρήθηκε στο 0,3% το δεύτερο τρίμηνο του έτους.