Στη Σλοβακία, η οποία είναι η μοναδική χώρα που δεν έχει ακόμη επικυρώσει τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, είναι σήμερα στραμμένο το ενδιαφέρον, καθώς αναμένεται να διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Παραμένουν οι διαφωνίες εντός του κυβερνητικού συνασπισμού.
Στη Σλοβακία, η οποία είναι η μοναδική χώρα που δεν έχει ακόμη επικυρώσει τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, είναι σήμερα στραμμένο το ενδιαφέρον, καθώς αναμένεται να διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Τα τέσσερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού δεν κατάφεραν ούτε στις χθεσινές συνομιλίες που είχαν να συμφωνήσουν για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρωθυπουργός της χώρας, Ιβέτα Ραντιτσόβα, απείλησε με παραίτηση αν ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του οποίου ηγείται δεν καταλήξει σε συμφωνία.
Μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους η ίδια η Πρωθυπουργός της Σλοβακίας, δεν έκανε ευθέως λόγο για απειλή παραίτησης, όμως ανέφερε: «Τώρα πρέπει να πάρω μια υπεύθυνη απόφαση σχετικά με το πώς θα προτείνω στα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού να προχωρήσουμε. Θα έχω λάβει μια υπεύθυνη απόφαση έως το πρωί».
Οι συνομιλίες του κόμματος της Ραντιτσόβα με τα υπόλοιπα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού θα συνεχιστούν σήμερα, πριν από την προγραμματισμένη ψηφοφορία για το θέμα στη Βουλή.
Στη νέα συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε το κόμμα της Ραντιτσόβα, η οποία απευθύνεται ιδιαίτερα στο κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (SaS) που αντιτίθεται στην διεύρυνση του ταμείου, προτείνεται στο μέλλον οι εκταμιεύσεις από το ΕFSF να εγκρίνονται από την κυβέρνηση της Σλοβακίας και από την επιτροπή οικονομικών και προϋπολογισμού της Βουλής, τα κόμματα να μην έχουν δικαίωμα βέτο - όπως ζητούσε το SaS - ενώ συνιστά και τη δημιουργία ειδικής επιτροπής που θα καθορίζει τη θέση της Σλοβακίας στις εκταμιεύσεις δανείων.
Την ενίσχυση του EFSF ενέκρινε και το κοινοβούλιο της Μάλτας. Σημειώνεται ότι για να τεθεί σε ισχύ η διεύρυνση, πρέπει να επικυρωθεί και από τις 17 χώρες της ευρωζώνης.