Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές «όσο επώδυνες κι αν είναι» εξέφρασε για άλλη μία φορά ο Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ.
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές «όσο επώδυνες κι αν είναι» εξέφρασε για άλλη μία φορά ο Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ.
Όπως ανέφερε, η Ελλάδα κινείται προς τα εμπρός με μεγάλες μεταρρυθμίσεις και έχει μεγάλες δυνατότητες, τις οποίες είχε κακοδιαχειριστεί στο παρελθόν.
Αναφερόμενος στις διεργασίες που είναι σε εξέλιξη στους κόλπους της Ευρωζώνης για την κρίση χρέους, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως στόχος είναι μία οριστική και συνολική λύση για το πρόβλημα της κρίσης χρέους στην Ευρώπη. «Προσθέτω τη φωνή μου σε αυτές που ζητούν μία ευρωπαϊκή λύση ... γνωρίζουμε όλοι ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε λάθη στο θεσμικό σχεδιασμό της ευρωζώνης» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ανάλογες δηλωσεις έκανε ο Πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Βέλγο εντολοδόχο πρωθυπουργό Elio Di Ruppo. Όπως ανέφερε, είναι ανάγκη να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, έτσι ώστε να μπουν κανόνες, να υπάρχουν ρυθμίσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να αντιμετωπιστούν θέματα ανισότητας και αδιαφάνειας.
ΕΕ: Ταχεία πρόοδος όσον αφορά στην τεχνική βοήθεια
Χθες, επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος στις Βρυξέλλες, κατά την πρώτη διάσκεψη υψηλού επιπέδου που οργάνωσε η επιχειρησιακή ομάδα (task force) της Κομισιόν για την Ελλάδα με σκοπό το συντονισμό με τις ελληνικές αρχές, τα κράτη μέλη και τους διεθνείς οργανισμούς που παρέχουν τεχνική βοήθεια στη χώρα.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η τεχνική βοήθεια θα επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς τομείς:
- μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης για την επιτάχυνση του ρυθμού και την εστίαση στα διαρθρωτικά ταμεία, καθώς και για τη δημιουργία βελτιωμένου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τομεακά μέτρα για την ενέργεια, τον τουρισμό, τον γεωργικό τομέα και τη διαχείριση των αποβλήτων,
- φορολογία, έλεγχος των δαπανών και ιδιωτικοποιήσεις,
- οριζόντιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, τη δημόσια υγεία, τη δικαιοσύνη, τη δημόσια διοίκηση και τη διαχείριση των αποβλήτων.
«Θέλω να τονίσω τη μεγάλη σημασία αυτής της διάσκεψης. Για μένα, αυτή η διάσκεψη αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα για μια συντονισμένη κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια συνδρομής στην Ελλάδα ώστε να υλοποιήσει τις τόσο αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ανάκαμψή της», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, κατά την εναρκτήρια ομιλία του.
Η ειδική ομάδα θα ενισχύσει, θα επιταχύνει και θα διευρύνει το έργο στήριξης της ελληνικής διοίκησης που είναι ήδη σε εξέλιξη. Για να σχηματισθεί ολοκληρωμένη εικόνα των αναγκών και των προσφορών για τεχνική βοήθεια, η ειδική ομάδα κάλεσε εκπροσώπους υψηλού επιπέδου από κράτη μέλη, άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και από ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς (συμπεριλαμβανομένης της ΕΤΕ, της ΕΤαΕ, του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ).
Της ελληνικής αντιπροσωπείας ηγείτο ο κ. Παντελής Τζωρτζάκης, Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Η συνεδρίαση, που διήρκεσε ολόκληρη την ημέρα, κατέδειξε την αλληλεγγύη των κρατών μελών και των διεθνών οργανισμών προς την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας μεταρρυθμιστικής διαδικασίας, τονίζει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.
Οι συζητήσεις επέτρεψαν την επίτευξη συγκεκριμένης προόδου όσον αφορά τις περισσότερο επείγουσες ανάγκες για τεχνική βοήθεια σε ορισμένους από τους τομείς προτεραιότητας:
- έναρξη 100 έργων υψηλής προτεραιότητας στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων που θα επιτρέψουν τη βέλτιστη χρησιμοποίηση των υπόλοιπων 15 δισ. ευρώ από τους προοριζόμενους για την Ελλάδα πόρους των διαρθρωτικών ταμείων και του ταμείου συνοχής της περιόδου 2007-2013 - βοήθεια για πρόσβαση στη χρηματοδότηση των ΜΜΕ και των σημαντικότερων συμπράξεων δημόσιου/ιδιωτικού τομέα
- ένα μεγάλο σχέδιο δράσης με τη συμμετοχή ορισμένων κρατών μελών και του ΔΝΤ στους κρίσιμους τομείς της φορολογίας, του προϋπολογισμού και των δημοσίων δαπανών
- προετοιμασία συγκεκριμένων διοικητικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, βάσει έκθεσης του ΟΟΣΑ και ενδεχόμενη στήριξη από σειρά κρατών μελών.
Οι συμμετέχοντες τόνισαν την ανάγκη για την ελληνική διοίκηση να αναλάβει εξ ολοκλήρου την ευθύνη της διαθέσιμης τεχνικής βοήθειας και να προβεί στην καλύτερη δυνατή χρησιμοποίησή της.
Η πρώτη τριμηνιαία έκθεση της ειδικής ομάδας, η οποία προβλέπεται για τις αρχές Νοεμβρίου, θα εδραιώσει τα αποτελέσματα και τις μεθόδους εργασίας που προκύπτουν από τη διάσκεψη της 12.10.11.
Reuters: «Διαχειρίσιμη» μια επιλεκτική χρεοκοπία
Εν τω μεταξύ, πηγή του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο Reuters πως μια επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσε να είναι διαχειρίσιμη, ωστόσο ένα πιστωτικό επεισόδιο - που θα ενεργοποιούσε τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) - δεν θα ήταν αποδεκτό.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Γαλλία εκτιμά πως οι απομειώσεις για τους ιδιώτες ομολογιούχους από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) θα είναι πάνω από το 21% που προβλέπει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου.
«Πιθανόν να είναι πάνω από 21%. Κάνουμε συζητήσεις για το ύψος (των απομειώσεων), ώστε να είναι αποδεκτό και βιώσιμο», είπε η πηγή, αναφερόμενη στο «κούρεμα» του χρέους που αναμένεται να ανακοινωθεί στη συνάντηση κορυφής της ΕΕ στις 23 Οκτωβρίου, ως μέρος μιας συνολικής λύσης για την κρίση στην ευρωζώνη.
Η πηγή είπε ακόμη ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το ενισχυμένο EFSF για να παρέχει περιορισμένες εγγυήσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ζημίες από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Η Γαλλία, πρόσθεσε η πηγή, εκτιμά ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να τη μόχλευση του ταμείου είναι να μετατραπεί σε τράπεζα.
Επικρίσεις ΣΥΝ
«Ο κ.Παπανδρέου κάθε φορά που φοράει το ευρωπαϊκό του κοστούμι μιλά για την αναγκαιότητα των θεσμικών αλλαγών στην ευρωζώνη, την ίδια στιγμή που αποτελεί έναν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής που βυθίζει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες στη φτώχεια και την ανεργία και έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε πείραμα εφαρμογής των πιο αντιλαϊκών και καταστροφικών μέτρων», σχολίασε ο Συνασπισμός.
Σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου, ο ΣΥΝ επισήμανε ότι η αλλαγή που θέλει ο ελληνικός λαός είναι συνώνυμη «με την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της».