Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011 11:16

Alapis: Διευκρινίσεις για δάνεια, ληξιπρόθεσμες οφειλές και ρευστότητα

Διευκρινίσεις σχετικά με τις δανειακές συμβάσεις, τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και τη ρευστότητά της δίνει η Alapis, απαντώντας σε σχετικές επιστολές του Χ.Α. και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Διευκρινίσεις σχετικά με τις δανειακές συμβάσεις, τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και τη ρευστότητά της δίνει η Alapis, απαντώντας σε σχετικές επιστολές του Χ.Α. και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Σχετικά με τις δανειακές συμβάσεις της, ύψους 735 εκατ. ευρώ, οι οποίες δεν είναι εντός των συμφωνηθέντων ορίων, η εταιρεία επαναλαμβάνει ότι οι πιστώτριες τράπεζες έχουν γνωστοποιήσει στην Alapis ότι συγκεκριμένοι χρηματοοικονομικοί όροι των εν λόγω δανειακών συμβάσεων δεν ήταν εντός των ορίων που έθεταν οι σχετικές συμβάσεις.

Τονίζει επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες προς βελτίωση της δομής της χρηματοδότησης λαμβάνουν χώρα σε θετικό κλίμα και εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο έως την 31/12/2011. «Ως εκ τούτου, στην παρούσα φάση για τη χρηματοδότηση της εταιρείας ισχύουν οι χρηματοδοτικές συμβάσεις εκχώρησης απαιτήσεων.»

Η Alapis διευκρινίζει επίσης ότι στα πλαίσια των δυσμενών οικονομικών συνθηκών στις αγορές, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Ομίλου προς ασφαλιστικούς οργανισμούς ανέρχονται περίπου σε 243 χιλ. ευρώ ήτοι 0,03% επί των ενοποιημένων Ιδίων Κεφαλαίων, οι οποίες αφορούν υποχρέωση θυγατρικής εταιρείας, η οποία κατέστη ληξιπρόθεσμη τέλος Σεπτεμβρίου και για την οποία έχει προγραμματιστεί η άμεση ρύθμισή της εντός του τρέχοντος μηνός.

Σύμφωνα με την εταιρεία, 0ι υποχρεώσεις προς προμηθευτές του Ομίλου που είχαν υπερβεί τη συμφωνηθείσα περίοδο αποπληρωμής ανέρχονται έως την 13/10/2011 σε ποσό 15,9 εκατ. ευρώ περίπου, ήτοι 1,90% επί των ενοποιημένων Ιδίων Κεφαλαίων. Ορισμένοι εκ των προμηθευτών, προέβησαν σε εξώδικες οχλήσεις προς την Alapis και η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία συζητήσεων για την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής. Ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Ομίλου προς το Ελληνικό Δημόσιο και προς εργαζομένους δεν υπάρχουν.

Σχετικά με την ρευστότητα της εταιρείας και την επίδρασή της στις σχέσεις της με πελάτες και προμηθευτές, καθόσον αναφέρεται στην Έκθεση Διαχείρισης της εξαμηνιαίας περιόδου που έληξε την 30η Ιουνίου 2011 και όπως ισχύει μέχρι σήμερα, ο Όμιλος έχει συνάψει με την ιδιότητα του πελάτη ή του προμηθευτή συμβάσεις διανομής, παραγωγής, αντιπροσώπευσης, εκχώρησης αδειών, προμήθειας δραστικών συστατικών με διεθνείς και εγχώριες φαρμακευτικές εταιρείες και προμηθευτές.

Όπως σημειώνει η Alapis, λόγω των προβλημάτων ρευστότητας οι σχέσεις της εταιρείας με ορισμένους εκ των συνεργαζόμενων πολυεθνικών εταιρειών και προμηθευτών έχουν επιδεινωθεί καθώς η εταιρεία σε ορισμένες περιπτώσεις έχει καθυστερήσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της εντός των χρονικών ορίων που ορίζουν οι σχετικές συμβάσεις, με συνέπεια κάποιες εξ’ αυτών να διακόψουν τη συνεργασίας τους.

Ακόμη, λόγω της παρούσης κατάστασης της ελληνικής οικονομίας η πλειοψηφία των αλλοδαπών προμηθευτών απαιτεί την προεξόφληση των παραγγελιών που αφορούν στην αγορά πρώτων υλών και τελικών προϊόντων. Στα πλαίσια αυτά, η Διοίκηση επαναδιαπραγματεύεται την επέκταση των όρων πληρωμής και την μεταβολή συγκεκριμένων εμπορικών όρων με τις συνεργαζόμενες εταιρείες και προμηθευτές. Εκτιμάται ότι με βάση το μέγεθος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Εταιρείας, τα προβλήματα αυτά δεν θα επηρεάσουν την ομαλή συνέχιση και τροφοδοσία της παραγωγικής διαδικασίας.