Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2002 18:37

Πληθωρισμός 2,5% το 2003, εάν δεν υπάρξουν δυσμενείς διεθνείς εξελίξεις

Ρυθμό ανάπτυξης 4,1% από 3,8% το 2002 προβλέπεται ότι θα έχει η ελληνική οικονομία το 2003, ο ετήσιος πληθωρισμός θα κινείται με 2,5%, το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 99,3% από 103% φέτος, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού θα αυξηθούν κατά 5,3%, όσο και οι δαπάνες, ενώ οι εισπράξεις εσόδων από αποκρατικοποιήσεις θα ανέλθουν στο 1,5% του ΑΕΠ (πάνω από 2,3 δισ. ευρώ).

Αυτές οι προβλέψεις περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2003, που συζητήθηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε, ότι η γεωπολιτική αβεβαιότητα που δημιουργεί το ενδεχόμενο μιας επέμβασης στο Ιράκ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών βασικών καταναλωτικών αγαθών.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει ότι το 2003 το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης θα ανέλθει σε 0,5% του ΑΕΠ έναντι 0,4% του ΑΕΠ φέτος, ενώ το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 99,3% από 103% φέτος. Ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι υπήρξε αναθεώρηση προς τα κάτω των στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας, η οποία οφείλεται αφενός στις αυξημένες δαπάνες που απαιτήθηκαν φέτος για την κάλυψη των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές, καθώς και στην αναθεώρηση του ποσοστού του δημόσιου χρέους της χώρας από την Ε.Ε.

Φέτος τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις ανέρχονται στο 1,5% του ΑΕΠ, ενώ στο ίδιο ποοσοστό θα κυμανθούν και το 2003. Η κυβέρνηση πάντως, όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, το 2003 θα αναζητήσει και νέες μορφές ιδιωτικοποιήσεων πέραν των μετοχοποιήσεων που εφαρμόστηκαν μέχρι τώρα, όπως η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηρισιτκά ότι αναλυτικό πρόγραμμα με τις ιδιωτικοποιήσεις του 2003 θα υπάρχει στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή το Νοέμβριο.

Ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι σε βασικά υπουργεία (Εργασίας, Υγείας, Παιδείας, Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Τάξης) θα προβλέπεται αύξηση δαπανών για το 2003 αισθητά υψηλότερη από τον προβλεπόμενο πληθωρισμό.

Ο κ. Χριστοδουλάκης διευκρίνισε επίσης ότι ο προϋπολογισμός δεν προβλέπει καμιά φορολογική επιβάρυνση.