Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2002 19:08

Ανέκαμψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

ΑΝΟΔΟ σημείωσαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη με πρωταγωνιστές τους κλάδους της υψηλής τεχνολογίας, των ασφαλειών και των φαρμακοβιομηχανιών. Στον αντίποδα, πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών.

Θετικό αντίκτυπο είχε η μικρότερη του αναμενόμενου πτώση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία, καθώς και το ανοδικό άνοιγμα των αμερικανικών χρηματιστηρίων.

Τα κέρδη ωστόσο περιορίστηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης μετά την είδηση ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 3.696,2 μονάδες αυξημένος κατά 0,64%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 2.785,38 μονάδες με άνοδο 1,55%, ενώ στη Φρανκφούρτη, περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 0,64% και έχει φθάσει τις 2.891 μονάδες.

Μεγάλη άνοδο (11,14%) σημείωσε η μετοχή της Alcatel μετά την είδηση ότι η γαλλική εταιρεία θα πουλήσει σε θεσμικούς επενδυτές μερίδιο 6,1% που κατέχει στην εταιρεία αμυντικού εξοπλισμού Thales.

Σημαντικά κέρδη (5,28%) κατέγραψε και η μετοχή της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας Astrazeneca, της οποίας το σκεύασμα Issera κατά του καρκίνου έλαβε θετικά σχόλια από την Food & Drug Administration στις ΗΠΑ και κατά συνέπεια επίκειται η έγκριση της εισόδου του στην αμερικανική αγορά.

Η μετοχή της Vivendi σημείωσε άνοδο άνω του 2%. Το διοικητικό συμβούλιο της γαλλικής εταιρείας συνεδριάζει αυτή την ώρα και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αναμένεται να αποφασίσει την πώληση του μεριδίου που κατέχει η Vivendi στη Vivendi Environment. Η μετοχή της τελευταίας ενισχύθηκε κατά 6,11%.

Παρά τη σημερινή άνοδο, πάντως, οι περισσότεροι αναλυτές εμφανίζονται ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί ως προς τη δυνατότητα διατήρησης της ανοδικής τάσης.