Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2002 00:01

Προσωρινή θεωρείται η ανάκαμψη

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ανάκαμψη σημείωσαν οι μετοχικές τιμές στη Wall Street κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, μετά από περίπου δύο εβδομάδες πτώσης. Αφορμή αποτέλεσαν οι ενθαρρυντικές προβλέψεις μεγάλων επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων η General Electric και η International Paper, για την πορεία των κερδών τους, καθησυχάζοντας σε μεγάλο βαθμό τους επενδυτές.

Οι μετοχές του τομέα υψηλής τεχνολογίας στηρίχθηκαν από τις ενθαρρυντικές προβλέψεις της εταιρείας ασύρματου εξοπλισμού RF Micro Devices. Οι αναλυτές ωστόσο παραμένουν επιφυλακτικοί, εκφράζοντας ανησυχίες για το ενδεχόμενο πολέμου στο Ιράκ, αλλά και την «εύθραυστη» κατάσταση της οικονομικής ανάκαμψης.

«Οι επενδυτές έσπευσαν στην αγορά αναζητώντας αγοραστικές ευκαιρίες, καθώς τα blue chips είχαν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα τετραετίας και οι μετοχές τεχνολογίας στα χαμηλότερα εξαετίας. Ομως, δεν είναι σίγουρο ότι οι τοποθετήσεις αυτές θα συνεχιστούν και τις προσεχείς ημέρες», εκτιμούν αναλυτές.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 158,69 μονάδες, ποσσοτό 2,07%, φθάνοντας στις 7.841,82 μονάδες. Με άνοδο 40,12 μονάδων, ποσοστό 3,39%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοτνας στις 1.222,29 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πήραν ανάσα χθες, με τις μετοχικές τιμές να απομακρύνονται από τα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων πεντέμισι ετών, καθώς τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στη Γερμανία και η ανάκαμψη των μετοχών τεχνολογίας -ακολουθώντας το παράδειγμα των αμερικανικών- προκάλεσαν ανακούφιση στους επενδυτές.

Χρηματιστές, ωστόσο, τόνισαν πως το γενικότερο κλίμα παραμένει αρνητικό λόγω ανησυχιών για τις οικονομικές εξελίξεις, την πορεία των εταιρικών κερδών και την απειλή πολέμου στη Μέση Ανατολή. Οι ίδιοι κύκλοι επισήμαναν, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, πως η χθεσινή άνοδος ήταν αποτέλεσμα πραγματικών αγορών και όχι απλώς τεχνητή άνοδος τιμών, ενώ εμφανίσθηκαν επιφυλακτικοί ως προς τις πιθανότητες διατήρησης αυτής της ανοδικής πορείας.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 1,1% και 1,7%, αντίστοιχα.

Στη Γερμανία, ο βασικός δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo υποχώρησε μεν στο 88,2 της κλίμακας τον Σεπτέμβριο, από 88,8 τον Αύγουστο, όμως κυμάνθηκε στα όρια που είχε προβλέψει η αγορά. Η είδηση ήταν ό,τι ακριβώς χρειαζόταν η γερμανική χρηματιστηριακή αγορά που έχει χάσει το 25% της αξίας της σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο του μήνα.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: ASML, STMicroelectronics, ARM, Dassault, AMB Generali, AXA, Aegon, ING, AstraZeneca, Alcatel, Vivendi Universal.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ