Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011 13:47

ΥΠΟΙΚ: Να αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχει αύριο

Την αναγκαιότητα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενίζελος, καλώντας σε δραματικό τόνο τους βουλευτές να αντιληφθούν «την ιστορικότητα των στιγμών» και ότι «δεν υπάρχει αύριο».

Την αναγκαιότητα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενίζελος, καλώντας σε δραματικό τόνο τους βουλευτές να αντιληφθούν ότι σε περίπτωση καταψήφισης «δεν υπάρχει αύριο».

«Εάν δεν αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχει αύριο, εάν δεν αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχει επόμενη μέρα για τίποτα [...] εάν δεν λειτουργήσουμε τώρα, εάν δεν το αντιληφθούμε αυτό, τότε θα έχουμε παίξει με τη φωτιά και θα έχουμε καεί», είπε χαρακτηριστικά και απηύθυνε έκκληση τους βουλευτές να στηρίξουν το ν/σχ στο σύνολό του, όλες του τις ρυθμίσεις, που -όπως είπε- είναι «προϊόν μιας εξαιρετικά δύσκολης διαπραγμάτευσης».

Ο κ. Βενιζέλος εξήγησε πως το ν/σχ «είναι το εισιτήριο μας για να πάμε στη διαπραγμάτευση για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους» και δήλωσε πως χωρίς αυτό δεν μπορεί να κλείσει ο προϋπολογισμός του 2011, ούτε να διαμορφωθεί ο προϋπολογισμός του 2012.

«Έχουμε υποχρέωση να είμαστε σοβαροί, ενωμένοι και να χουμε συνείδηση της ιστορικότητας των στιγμών», παρατήρησε και έκανε ειδική μνεία για τη στάση που οφείλει να τηρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Αν νομίζει η αντιπολίτευση ότι καταψηφίζοντας και απέχοντας δεν μετέχει στην ευθύνη κάνει λάθος, πρώτον γιατί ήταν εδώ πριν από μας και δεύτερον γιατί έχει την φιλοδοξία να είναι εδώ και μετά από μας», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ και συνέχισε: «Αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει αυτό το "σπίτι" να υπάρχει».

Επιπλέον, παρατήρησε ότι «αυτό που τίθεται υπό διαπραγμάτευση, αυτό που διακυβεύεται δεν ανήκει στην ευθύνη μιας κυβέρνησης, μιας βουλής, της όποιας περιοδου, ανήκει στην ιστορική ευθύνη όλων μας».

Οπως είπε, «την εβδομάδα αυτήν, μέχρι την Κυριακή το βράδυ, δίνουμε τη μάχη των μαχών». Γνωστοποίησε ακόμη ότι η Ελλάδα θα ζητήσει ουσιαστική, οριστική λύση στο πρόβλημα του χρέους της κατά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε..

Ο ΥΠΟΙΚ επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι η κυβέρνηση αγωνίζεται να αποφύγει το χειρότερο σενάριο και προειδοποίησε πως αν δεν ολοκληρώσουμε το σχέδιο, τότε ούτε τη χώρα θα έχουμε σώσει ούτε τους κανόνες λειτουργίας της θα έχουμε ξαναθέσει. «Επομένως θα έχουμε δημιουργήσει νέες ανισότητες», τόνισε.

«Το δράμα μας», συμπλήρωσε, «είναι ότι πρέπει να πείσουμε ότι καταστάσεις δύσκολες και αρνητικές είναι απολύτως αναγκαίες, προκειμένου να αποφευχθούν άλλες τρισχειρότερες, για να ανοίξει ένα παράθυρο ελπίδας και προοπτικές».

Το πρόβλημα μάς ξεπερνά γιατί στην πραγματικότητα αυτό που ζούμε είναι η ακραία όψη της ευρωπαϊκής αμηχανίας, δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι η ΕΕ δεν διαθέτει το θεσμικό υπόβαθρο ούτε την πολιτική ικανότητα να διαχειριστεί το ενιαίο νόμισμα.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, η ευρωζώνη πρέπει να αποδείξει στην περίπτωση της Ελλάδας ότι μπορεί να σώσει τα μέλη της, σώζοντας τον εαυτό της. Κινδυνεύουμε και πρέπει να αντιληφθούν την ιστορικότητα της στιγμής αυτής, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε, είναι αναγκαία η φάση του καθαρτηρίου για να μπορέσει η χώρα μας να επιβιώσει με ίσους όρους και ανταγωνιστικές προϋποθέσεις. Το ερώτημα, είπε, είναι αν θα μείνουμε αιχμάλωτοι καταστάσεων ή αν θα ανορθώσουμε τη χώρα. Η απάντηση πρέπει να είναι καταφατική, μία η λύση η ανόρθωση και η φυγή προς τα μπρος.

Χρεοκοπία της Ελλάδας «βλέπουν» οι διεθνείς επενδυτές

Πάντως, χρεοκοπία της Ελλάδας και μάλιστα πριν το Μάρτιο του 2012 αναμένει η πλειοψηφία των διεθνών επενδυτών, όπως προκύπτει από έρευνα της Bank of America-Merrill Lynch η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της εταιρείας, στην οποία συμμετέχουν διαχειριστές κεφαλαίων, το 85% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, ενώ μόνο το 8% θεωρεί πως η χώρα θα ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.

Το 31% των ερωτηθέντων τοποθετεί τη χρεοκοπία στο πρώτο τρίμηνο του 2012, ενώ ένα 18% την αναμένει το Νοέμβριο του 2011. Ένα ίδιο ποσοστό εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει το Δεκέμβριο.

Συνολικά, το 72% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει πριν από το Μάρτιο του 2012.

Όσον αφορά στο είδος της χρεοκοπίας, ο Γκάρι Μπέικερ, στέλεχος αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, δήλωσε πως η ομάδα του αναμένει μια «οργανωμένη» χρεοκοπία αντί μιας ανεξέλεγκτης.

Η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει σε «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές κατά 21%. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές και αξιωματούχοι θεωρούν ότι ένα τέτοιο «κούρεμα» δεν θα είναι αρκετό και έχουν προτείνει μια μεγαλύτερη περικοπή χρέους της τάξης του 30-50%.