Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2002 09:34

M&T Bank Corp. : Προς εξαγορά της Allied Irish Banks στις ΗΠΑ

Η M&T Bank Corp., ο μεγαλύτερος μέτοχος της οποίας είναι η Warren Buffett's Berkshire Hathaway Inc., ενδέχεται να προχωρήσει στην αγορά του τμήματος Allied Irish Banks Plc στις ΗΠΑ, αντί τριών δισ. δολ. σε μετοχές και μετρητά, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, μετέδωσε το Bloomberg.

Η ιρλανδέζικη Allied, πουλά την Allfirst Financial Inc., επτά μήνες μετά την αποκάλυψη ζημίας ύψους 691 εκατ. δολ. στα 260 υποκαταστήματά της. Η συγχώνευση, θα δώσει τη δυνατότητα στην τράπεζα να αποκτήσει μερίδιο στην M&T σε ποσοστό από 20% έως 25%. Η Berkshire σήμερα, κατέχει ποσοστό 7% στην Μ&Τ.

Πρώτη φορά που η Allied αγόρασε ποσοστό στην Allfirst, ήταν το 1983 - (43%) – αντί 95 εκατ. δολ. Εκείνη τη χρονιά, ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο της τράπεζας και για τα ερχόμενα έξι χρόνια. Πέρυσι, η Allfirst εμφάνισε ζημίες ύψους 36,8 εκατ. δολ., μετά τις απώλειες από την εξασθένηση του εγχώριου νομίσματος.

Η M&T, η οποία διαθέτει 470 υποκαταστήματα και έχει καταθέσεις 21,9 δισ. δολ. στη Ν. Υόρκη, την Πενσυλβάνια, το Μαίρυλαντ και τη Δυτική Βιρτζίνια, θα αποκτήσει την τράπεζα, η οποία κατείχε το 12% των συνολικών καταθέσεων στο Μαίρυλαντ, μέχρι πέρυσι τον Ιούνιο, κατέχοντας το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά αυτής της πολιτείας των ΗΠΑ.

Η Allfirst με τη σειρά της, διαθέτει καταστήματα στο Μαίρυλνατι, την Πενσυλβάνια, την Ουάσινγκτον, τη Βιρτζίνια, και το Ντέλαγουερ. Το τμήμα αυτό στις ΗΠΑ, αριθμούσε 11,6 δισ. δολ. σε καταθέσεις τα τέλη του περασμένου Ιουνίου.

Τα καθαρά της κέρδη το πρώτο εξάμηνο του 2002, μειώθηκαν κατά 28%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο - εκτός των ζημιών από την εξασθένηση του εθνικού νομίσματος - φθάνοντας στα 81,5 εκατ. δολ., μετά την αύξηση των εξόδων, αλλά και της μείωσης των κερδών από τα δάνεια που παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα.