Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2002 09:57

Aνέκαμψαν οι ιαπωνικές μετοχές

ΑΝΟΔΟ σημείωσαν σήμερα, μετά από τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις απωλειών, οι βασικοί δείκτες του ιαπωνικού χρηματιστηρίου επωφελούμενοι από τη γενικότερη βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές.

Θετικό αντίκτυπο είχαν ορισμένες ενθαρρυντικές ανακοινώσεις αμερικανικών εταιρειών και η συνακόλουθη σημαντική ενίσχυση των χρηματιστηριακών δεικτών στη Νέα Υόρκη http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/09/26/247454.htm .

Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 1,70% και έφθασε στις 9.320,92 μονάδες. Σημειώνεται ότι στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις οι συνολικές απώλειες του παραπάνω δείκτη άγγιξαν τις 500 μονάδες.

Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 913,95 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,45% με τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών να κλείνει με κέρδη 3,78%.

Οι μετοχές της Sumitomo Mitsui Banking και της Mizuho Holdings ενισχύθηκαν κατά 5,54% και 6,32% αντιστοίχως. Η σημαντική άνοδος των τραπεζικών τίτλων αποδίδεται κυρίως στην έντονη φημολογία ότι η κυβέρνηση της χώρας σχεδιάζει τη λήψη μέτρων για τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου.

Η Standard & Poor's ωστόσο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιαπωνίας, εάν η κυβέρνηση της χώρας δεν λάβει μέτρα για τον τερματισμό του αποπληθωρισμού και για να δοθεί λύση στο πρόβλημα των επισφαλών δανείων στο τραπεζικό σύστημα.

Ο Τακαχίρα Ογκάουα, επικεφαλής του τμήματος ασιατικών αξιολογήσεων, στην S&P, δήλωσε: «Παρακολουθούμε με προσοχή την κυβερνητική πολιτική για το θέμα των επισφαλειών και παράλληλα τον τρόπο αντιμετώπισης του αποπληθωρισμού. Αν αυτές οι πολιτικές αποδειχθούν αναποτελεσματικές ή εάν δεν ληφθούν μέτρα, θα υπάρξει νέα υποβάθμιση».

Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν και οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών. H μετοχική τιμή της Nissan Motor ενισχύθηκε κατά 2,47%. Ο Τζακ Κόλινς, ανώτατο στέλεχος του τμήματος της Nissan στις ΗΠΑ, επισήμανε σε δηλώσεις του ότι οι πωλήσεις των αυτοκινήτων Nissan και Infiniti αναμένεται να ενισχυθούν κατά 30% με 50% μέσα στα επόμενα χρόνια. Ο κ. Κόλινς προέβη παράλληλα στη εκτίμηση ότι η παρουσίαση μιας σειράς νέων προϊόντων θα αποτελέσει κινητήριο δύναμη για την αύξηση των πωλήσεων.

Πολλά από τα νέα προϊόντα -συμπεριλαμβανομένου ενός αυτοκινήτου πολλαπλών χρήσεων και ενός φορτηγού- θα επιτρέψουν στην ιαπωνική εταιρεία να ανταγωνισθεί σε τομείς όπου είχε περιορισμένη παρουσία.