Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2002 10:35

Γαλλία : Μείωση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης

Στα χαμηλότερα επίπεδα, σε χρονικό διάστημα έξι μηνών, έφθασε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία, μετά τη μείωση του αριθμού των νέων παραγγελιών που έλαβαν οι βιομηχανίες, αλλά και της διαδιακασίας μείωσης της παραγωγής, στην οποία εισήλθαν.

Ο δείκτης, ο οποίος διαμορφώνεται από έρευνα, την οποία διενεργεί η στατιστική υπηρεσία της χώρας σε περίπου 2.000 επιχειρήσεις, υποχώρησε στο 96 τον Σεπτέμβριο, από 98 που ήταν τον Ιούλιο, ενώ δεν ανακοινώθηκε οποιοδήποτε σχετικό στοιχείο τον Αύγουστο. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν, ότι, αυτός θα διαμορφώνετο στο 95.

Διευθυντικά στελέχη στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ήταν περισσότερο απαισιόδοξα τον Σεπτέμβριο, από οποιονδήποτε άλλο μήνα μέσα στο εννεάμηνο του 2002, ανακοίνωσε χθες το Ινστιτούτο Ifo στη χώρα.

Η βιομηχανία, αποτελεί περίπου το 1/5 της γαλλικής οικονομίας, της τρίτης σε μέγεθος οικονομίας της Ευρώπης. Ο δείκτης των παραγγελιών έφθασε τον Σεπτέμβριο στο -27 από -20 που ήταν τον Ιούλιο, έδειξε σχετική έρευνα. Ενας άλλος δείκτης, ο οποίος δείχνει τη βιομηχανική παραγωγή, υποχώρησε στο 2, στο χαμηλότερο επίπεδο σε χρονικό διάστημα επτά μηνών, από το 4 που ήταν τον Ιούλιο.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα και για δεύτερη φορά, η Τράπεζα της Γαλλίας, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, η οποία θα κινηθεί με ρυθμό 0,4% το τρέχον τρίμηνο, έναντι 0,5% που ήταν τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2002, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση.

Οι καταναλωτικές δαπάνες στη Γαλλία, μειώθηκαν για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα τριών μηνών τον Αύγουστο και ο αριθμός του αγοραστικού κοινού μπορεί να είναι ακόμη πιο χαμηλός τους ερχόμενες μήνες, λόγω της αύξησης της ανεργίας στα υψηλότερα επίπεδα και σε χρονικό διάστημα 22 μηνών.

Υπενθυμίζεται, ότι, η Alcatel S.A., ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα προχωρήσει στη μείωση των θέσεων εργασίας κατά 10.000, μια μείωση υψηλότερη του ημίσεως, του συνολικού της προσωπικού.

Στη Γαλλία, ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 2,43 εκατ. τον Ιούλιο, διατηρώντας τον δείκτη ανεργίας στο 9%.