Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2002 12:28

Global Finance : Ανοιγμα στην αγορά της Γιουγκοσλαβίας

Ολοκληρώθηκε προσφάτως, από την Global Finance, η αύξηση των συνολικών κεφαλαίων του Black Sea Fund - επενδυτικού κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στην Ανατολική Ευρώπη - από 62 εκατ. σε 100 εκατ. δολ. ΗΠΑ.

Οπως ανακοινώθηκε σχετικά από την εταιρεία, το Black Sea Fund, έχει ήδη επενδύσει συνολικά κεφάλαια 46 εκατ. δολ. στις ακόλουθες εταιρείες : Chipita East Europe, Delta Romania, Delta Bulgaria, Sicomed (τη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρείας της Ρουμανίας), Yalos (θυγατρική της υαλοβιομηχανίας ΓΙΟΥΛΑ στη Βουλγαρία), Mobilrom (τη δεύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στη Ρουμανία) και στην ASBISC (εταιρεία εμπορίας και διανομής εξαρτημάτων Η/Υ στην Ανατολική Ευρώπη και κυρίως στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης).

Παράλληλα, διευρύνθηκε και ο χώρος δραστηριοποίησής του, ώστε να συμπεριλάβει και τη Γιουγκοσλαβία. Για τον λόγο αυτό, ο όμιλος της Global Finance, προχώρησε στην εγκατάσταση γραφείου στο Βελιγράδι, ούτως ώστε να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να αξιολογεί τις επενδυτικές ευκαιρίες.

Ο σκοπός του Black Sea Fund, είναι, να συνεπενδύει με ελληνικές και ευρωπαϊκές εταιρείες, οι οποίες θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης. Το Black Sea Fund, είναι η συνέχεια του Euromerchant Balkan Fund, του πρώτου επενδυτικού κεφαλαίου για επενδύσεις στον ίδιο γεωγραφικό χώρο, με συνολικά κεφάλαια 30 εκατ. δολ.

Αυτήν την περίοδο, η Global Finance, προετοιμάζει ένα τρίτο επενδυτικό κεφάλαιο, ύψους 20 εκατ. ευρώ, το οποίο θα δραστηριοποιηθεί στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και θα έχει στόχο να επενδύει στις αναπτυσσόμενες εταιρείες της περιοχής.

Συνολικά, ο όμιλος της Global Finance, διαχειρίζεται 150 εκατ. δολ. ΗΠΑ, για την περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης.