Θολό φαίνεται πως είναι το τοπίο, λίγο πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την Τετάρτη, με Ευρωπαίους αξιωματούχους να αναφέρουν πως δεν έχει επιτευχθεί οριστική συμφωνία για τις λεπτομέρειες σημείων-κλειδιών του συνολικού πακέτου-απάντησης στην κρίση χρέους.
Θολό φαίνεται πως είναι το τοπίο, λίγο πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την Τετάρτη, με Ευρωπαίους αξιωματούχους να αναφέρουν πως δεν έχει επιτευχθεί οριστική συμφωνία για τις λεπτομέρειες σημείων-κλειδιών του συνολικού πακέτου-απάντησης στην κρίση χρέους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτός και και ο λόγος για τον οποίο ματαιώθηκε η συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών (Ecofin) που επρόκειτο να διεξαχθεί πριν τη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών.
Πιο συγκεκριμένα, αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν στο Reuters πως οι ηγέτες της Ευρωζώνης ίσως να μην προσδιορίσουν την Τετάρτη το ύψος των κεφαλαίων που θα διατεθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης και το ύψος του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους καθώς οι ζημιές που θα κληθούν να αναλάβουν οι τράπεζες είναι υπό διαπραγμάτευση και είναι δύσκολο να υπάρξει κατάληξη.
«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ίσως να μην είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν το ακριβές ύψος του κουρέματος για τους κατόχους ελληνικού χρέους -αναμένεται μεταξύ 50%-60%» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι αξιωματούχοι. «Ίσως να υποδηλώσουν το επιθυμητό επίπεδο (του κουρέματος) ανακοινώνοντας το ύψος της βοήθειας που θα λάβει η Ελλάδα από τον κρατικό τομέα και τον στόχο για το ύψος του Δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ το 2020» είπε ένας αξιωματούχος.
Παράλληλα, υπάρχουν αμφιβολίες ότι υπάρχει τελική συμφωνία που να περιλαμβάνει ξεκάθαρα ποσά για το ύψος της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της μόχλευσης του ταμείου διάσωσης EFSF.
Πρόσθεσαν ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους ιδιώτες επενδυτές που διακρατούν ελληνικά ομόλογα για το τι ζημιές είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν σε εθελοντική βάση ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
«Οι συζητήσεις με τους ιδιώτες επενδυτές είναι πολύ δύσκολες, και το θέμα της μείωσης του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να αποτελέσει ένα από τα πιο δύσκολα σημεία της συνόδου» σημείωσε ένας από τους αξιωματούχους.
Στο ίδιο κλίμα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που δεν κατονομάζονται και τους οποίους επικαλούνται οι New York Times ανέφεραν πως οι 17 χώρες της Ευρωζώνης δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε οριστική συμφωνία για τις λεπτομέρειες δύο σημειών-κλειδιών του συνολικού πακέτου-απάντηση στην κρίση χρέους: τη μείωση του χρέους της Ελλάδας και την ενίσχυση του «οπλοστασίου» του προσωρινού Ταμείου διάσωσης (EFSF). Μία από τις πηγές ανέφερε επίσης πως η Ευρωζώνη περιμένει ακόμη την ανάληψη συγκεκριμένης δράσης από την Ιταλία ώστε να ελέγξει τα χρέη της.
Επισήμως, ο εκπρόσωπος της ΕΕ, ανακοινώνοντας την αναβολή της συνεδρίασης του Ecofin, επισήμανε πως οι υπουργοί Οικονομικών των 27 ενδέχεται να συναντηθούν τις επόμενες ημέρες για να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες της όποιας συμφωνίας επιτευχθεί ανάμεσα στους ηγέτες της Ευρωζώνης.
Οι συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ παραδοσιακά γίνονται προπαρασκευαστικά εν όψει των συνόδων των Ευρωπαίων ηγετών.
Διπλωματική πηγή ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η απόφαση για την ματαίωση της συνεδρίασης του Ecofin προκαλεί εκνευρισμό στις δέκα χώρες της ΕΕ που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη και αισθάνονται αποκλεισμένες από τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για την κρίση χρέους.
Oι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται την Τετάρτη σε μία από τις κρισιμότερες συνόδους, με στόχο θα δώσουν μια συνολική απάντηση, όπως έχουν πει, στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, με ζητήματα αιχμής το περαιτέρω «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο, την ανακεφαλαιοποίηση ευρωπαϊκών τραπεζών και την ενίσχυση του «οπλοστασίου» του προσωρινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Ταχεία εφαρμογή των ευρωπαϊκών αποφάσεων ζητεί η Ουάσιγκτον
Την ίδια ώρα, με νέα παρέμβασή τους οι ΗΠΑ, χαρακτηρίζουν αναγκαία ώστε να δοθεί μια πειστική απάντηση στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη την «ταχεία εφαρμογή» της συμφωνίας που αναμένεται να οριστικοποιηθεί την Τετάρτη.
Σε έγγραφο που κατέθεσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων ο αναπληρωτής υφυπουργός Οικονομικών, Τσαρλς Κόλινς, τονίζει ότι η συμφωνία πρέπει να υλοποιηθεί με ταχύτητα και με αποφασιστικότητα.
«Οι ευρωπαίοι ηγέτες σημείωσαν το σαββατοκύριακο πρόοδο στην κατεύθυνση να παρουσιάσουν ένα πλήρες πλαίσιο αντιμετώπισης της κρίσης και θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τετάρτη, για να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία γι' αυτό το πλαίσιο», επισημαίνει ο Κόλινς. Προσθέτει ακόμη ότι οι Ευρωπαίοι έχουν «και πόρους και ικανότητα» για «να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις».
Προειδοποιεί παράλληλα ότι η ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική κρίση «αποτελεί τον σοβαρότερο κίνδυνο» που δημιουργεί πιέσεις στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, «όσο και στις προοπτικές των αμερικανικών εξαγωγών και της απασχόλησης επί αμερικανικού εδάφους», δεδομένου, όπως αναφέρει ότι «η ΕΕ πραγματοποιεί το 70% του συνόλου των άμεσων ξένων επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες (και) είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος τους».