Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2011 17:58

Κορυφώνονται οι διεργασίες

Βρυξέλλες - Λίγη ώρα πριν από την έναρξη της κρίσιμης συνόδου των ηγετών της ευρωζώνης, κορυφώνονται οι διεργασίες με στόχο την εξεύρεση συμφωνίας με τους ιδιώτες επενδυτές για το ύψος του «κουρέματος» του χρέους.

Bρυξέλλες

Του ανταποκριτή της Ναυτεμπορικής Νίκου Μπέλλου

Λίγη ώρα πριν από την έναρξη της κρίσιμης συνόδου των ηγετών της ευρωζώνης, κορυφώνονται οι διεργασίες με στόχο την εξεύρεση συμφωνίας με τους ιδιώτες επενδυτές για το ύψος του «κουρέματος» του χρέους.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους των ιδιωτών επενδυτών, οι οποίες είχαν διακοπεί το μεσημέρι ελλείψει προόδου, ξανάρχισαν πριν από λίγο σε μια ύστατη προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των ηγετών της ευρωζώνης.

Η διαφορά που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι πολύ μεγάλη, δεδομένου ότι το Βερολίνο εμμένει στη θέση του για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους της τάξης του 60%, ενώ οι εκπρόσωποι των ιδιωτών δεν φαίνονται διατεθειμένοι να πάνε περαν του 45%.

Πρόκειται πραγματικά για ένα θρίλερ, με τον έναν να τεστάρει τα όρια του άλλου. Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε πριν από λίγο, προφανώς για να αυξήσει την πίεση στους ιδιώτες επενδυτές, ότι σε περίπτωση που δεν βρθεί συμφωνημένη λύση το «κούρεμα» θα επιβληθεί και θα είναι 60%.

Kατά την άφιξή του στο κτήριο της συνεδρίασης ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι η σημερινή συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών δεν θα φτάσει σε μια συμφωνία που θα ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες της συνολικής απάντησης της ευρωζώνης στην κρίση δημοσίου χρέους.

«Πλησιάζουμε την ώρα της αλήθειας, οφείλουμε να λάβουμε σήμερα συγκεκριμένες αποφάσεις, οι οποίες μπορεί να μην καθορίζουν όλες τις λεπτομέρειες, αλλά θα υπάρχει μια συνολική κατεύθυνση», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ.