Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2002 00:01

Εξανεμίστηκε η αρχική ευφορία

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ απ΄ό,τι αναμενόταν οικονομικά στατιστικά στοιχεία και οι θετικές προβλέψεις από την General Motors συνέβαλαν αρχικά στη διατήρηση των κερδών στη Wall Street για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.

Προς το τέλος όμως της συνεδρίασης, τα κέρδη, ειδικά στον τεχνολογικό τομέα, περιορίστηκαν εν μέσω ρευστοποιήσεων, αλλά και των συνεχιζόμενων ανησυχιών στους κύκλους των επενδυτών για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Επίσης, η υποβάθμιση των εκτιμήσεων της Salomon Smith Barney για τα κέρδη διαφόρων κατασκευαστών τσιπ για τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, περιλαμβανομένων των Broadcom, PMC-Sierra και Applied Micro Circuits, «βάρυνε» το κλίμα στην αγορά υψηλής τεχνολογίας.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 155,30 μονάδες, ποσοστό 1,98%, φθάνοντας στις 7.997,12 μονάδες. Με άνοδο 0,68 μονάδων, ποσοστό 0,06%, φθάνοντας στις 1.221,61 μονάδες.

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές αντέδρασαν με ενθουσιασμό στις ειδήσεις για την πορεία της οικονομίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και στις εκτιμήσεις για την κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών, οδηγώντας τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε νέα θεαματική ανάκαμψη.

Σε καλύτερη μοίρα βρέθηκαν οι μετοχές τεχνολογίας έπειτα από τις ευοίωνες προβλέψεις που έκανε η Nokia για τις πωλήσεις του έτους, παρουσιάζοντας παράλληλα το νέο μοντέλο κινητού τηλεφώνου, το πρώτο τρίτης γενιάς.

Ακολούθησαν σε κέρδη οι μετοχές ασφαλειών, που είχαν περιθώρια ανάκαμψης μετά τις βαριές απώλειες των προηγούμενων εβδομάδων.

Στρατηγικοί αναλυτές, ωστόσο, επισήμαναν πως το γενικότερο κλίμα της ευρωπαϊκής αγοράς δεν έχει αλλάξει και ότι η προοπτική νέου πολέμου στον Περσικό ίσως οδηγήσει τις αγορές ξανά σε πτωτική πορεία.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 4,7% και 6,2%, αντίστοιχα, ενώ η αναλογία κερδισμένων/χαμένων ήταν επτά προς ένα. Ο πρώτος δείκτης έχει ανακτήσει περισσότερο από το ένα τρίτο των απωλειών της τάξης του 16% που κατέγραψε τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Φραγκφούρτη και το Μιλάνο, οι αγορές έκλεισαν με κέρδη 4,2%, 6,3%, 1,96% και 3,17%, αντίστοιχα.

Οι πιο δραστήριες μετοχές ήταν των Nokia (+10,2%), ASML, Royal & Sun, Allianz, BMW, DaimlerChrysler, Delhaize (-12,8%), BT, ING.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ