Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2002 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΚΕΡΔΗ σημειώνουν οι ιαπωνικές μετοχές, με τον δείκτη Nikkei να εμφανίζει την υψηλότερη άνοδο δύο ημερών σε χρονικό διάστημα δύο μηνών. Οι μετοχές της Mizuho Holdings Inc. και άλλων τραπεζών κινήθηκαν ανοδικά, μετά από δημοσίευμα στην εφημερίδα «Nihon Keizai», το οποίο ανέφερε, ότι, η κυβέρνηση θα καταβάλλει περισσότερα από την αξία της αγοράς των μετοχών των τραπεζών, προκειμένου να τις βοηθήσει να αποπληρώσουν τα δάνεια που δεν έχουν εξοφληθεί.

«Οι επενδυτές, πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα λάβει και άλλα μέτρα για την τόνωση των τραπεζών», ανέφερε ο Yasuo Taniguchi, ο οποίος διαχειρίζεται 818 εκατ. δολ. σε μετοχές, με την Daiwa Asset Management Co. Taniguchi, συμπληρώνοντας, ότι, ενδέχεται να αυξήσει τα μερίδιά του σε τραπεζικές μετοχές, όπως στη Μizuho και στην UFJ Holdings Inc.

Ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο, κινείτο ανοδικά σε ποσοστό 1,9%, φθάνοντας στις 9.496,63 μονάδες, στις 11 π.μ., τοπική ώρα, προσθέτοντας κέρδη στα αντίστοιχα του 1,7%, που σημείωσε χθες. Ο Topix, κέρδιζε επίσης ποσοστό 1,9%, φθάνοντας στις 931,22 μονάδες, με τις τράπεζες να αποτελούν το 15% των συνολικών κερδών του δείκτη. Nikkei και Τopix, βρίσκονται πολύ κοντά στην τρίτη άνοδο μέσα στην εβδομάδα.

Αλλού στην περιοχή, στη Ν. Κορέα, ο Kospi κέρδιζε ποσοστό 1%, με τα υψηλότερα κέρδη να σημειώνει η μετοχή της Hyundai Motor Co., μετά την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, η οποία έδειξε ότι οι βιομηχανίες αύξησαν την παραγωγή τους τον Αύγουστο, προκειμένου να ανταποκριθούν στη μεγάλη ζήτηση.

Ο δείκτης Straits Times στη Σιγκαπούρη, κέρδιζε ποσοστό 1%, μετά την ανακοίνωση του αριθμού των παραγγελιών διαρκών καταναλωτικών αγαθών, τις πωλήσεις των κατοικιών και του δείκτη ανεργίας στις ΗΠΑ, που έδιξαν, ότι, η οικονομία στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, ανακάμπτει.

Στην Αυστραλία, η μετοχή της BHP Billiton σημείωνε κέρδη, καθώς έντονη είναι η αισιοδοξία για την ζήτηση μετάλλων στις ΗΠΑ, η οποία εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα.

Πτωτικά κινείτο στη Ν. Ζηλανδία, ο δείκτης Top 40, σε ποσοστό 0,8%, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνει η μετοχή της Telecom Corp. Ανοδικά κινούντο οι δείκτες στο Χογκ Κογκ και την Ταϊβάν.