Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2002 09:35

Γαλλία : Στα υψηλότερα επίπεδα διετίας η ανεργία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις

Στα υψηλότερα επίπεδα διετίας, προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί ο δείκτης ανεργίας στη Γαλλία τον Αύγουστο, μετά τη μείωση της παραγωγής των βιομηχανιών, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές. Η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει στις 8:45' π.μ. στο Παρίσι (τοπική ώρα), στις 10 παρά τέταρτο, ώρα Ελλάδος.

Ο αριθμός των ανθρώπων που ψάχνουν για εργασία, σύμφωνα με 18 οικονομικούς αναλυτές του Bloomberg, αναμένεται να αυξηθεί κατά 11.000, φθάνοντας στα 2,38 εκατ. Η εξέλιξη αυτή, θα ανεβάσει τον δείκτη ανεργίας στη χώρας στο 9,1%, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2001.

Αντιμέτωποι με τη μείωση των παραγγελιών, οι Ευρωπαίοι επικεφαλής εταιρειών, γίνονται όλο και πιο απαισιόδοξοι. Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία, έφθασε στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών, τον Σεπτέμβριο και η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε δραματικά τον Ιούλιο, σε χρονικό διάστημα εννέα μηνών.

Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Alcatel S.A. και της Gap Gemini S.A. ανακοίνωσαν χιλιάδες απολύσεις.

«Οι εταιρείες δεν έχουν άλλη επιλογή. Πρέπει να μειώσουν τον αριθμό του προσωπικού τους για να ισοσκελίσουν τους ισολογισμούς τους», ανέφερε η Anne Beaudu, οικονομολόγος στην Credit Agricole S.A. στο Παρίσι.

Ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι, υποχώρησε κατά περίπου 1/3 το τελευταίο τρίμηνο, καθώς οι εταιρείες δεν μπόρεσαν να εντυπωσιάσουν τους επενδυτές με τα κέρδη τους.

Η Alcatel, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού υλικού στην Ευρώπη, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, ότι, οι πωλήσεις της θα μειωθούν κατά 15% το τρέχον τρίμηνο. Η Gap Gemini με τη σειρά της, μειώνει το προσωπικό κατά 5.500 ανθρώπους, περίπου το 10% του εργατικού της δυναμικού, μετά τις ζημίες που εμφάνισε το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Η ανεργία στη Γαλλία αυξάνεται κάθε μήνα φέτος – εκτός από τον Μάϊο – ενώ η ανάπτυξη στην αγορά εργασίας, τελεί υπό το βάρος της μειωμένης ζήτησης, κάτι που θα συνεχιστεί και τους ερχόμενους μήνες, προβλέπουν οικονομικοί αναλυτές.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αποτελούν περισσότερο από το ήμισυ της γαλλικής οικονομίας, μειώθηκαν κατά 0,1% τον Αύγουστο. Αυτή ήταν η πρώτη πτώση μέσα σε ένα τρίμηνο. Ανησυχία επικρατεί, καθώς η ανεργία έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, τον Ιούλιο.

Οσο για την ανεργία στις 12 χώρες της ευρωζώνης, αυτή παρέμεινε στο 8,3% τον Ιούλιο, φθάνοντας πολύ κοντά στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα δύο ετών.