Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011 15:36

Πρωτοβουλία ΚΑΠΑ: Προτάσεις για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

Τις προτάσεις της για τη μείωση του χρέους με βασικό εργαλείο την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, παρουσίασε σήμερα η πρωτοβουλία ΚΑΠΑ στην οποία συμμετέχουν οι Στέφανος Μάνος και Γιάννης Στουρνάρας.

Τις προτάσεις της για τη μείωση του χρέους και την αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας χρησιμοποιώντας ως βασικό εργαλείο την άμεση ορθολογιστική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, παρουσίασε σήμερα η πρωτοβουλία ΚΑΠΑ (Κρατική Ακίνητη Περιουσία- Προστασία Αξιοποίηση) στην οποία συμμετέχουν ο τέως υπουργός Στέφανος Μάνος και ο διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Στουρνάρας .

Στο σχέδιο «Αρχιμήδης» της ΚΑΠΑ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη συγκέντρωση των κινητών και ακινήτων αξιών του δημοσίου και το διαχωρισμό τους σε τρεις κατηγορίες.

Η πρόταση της ΚΑΠΑ προβλέπει τη σύσταση εταιρείας η οποία θα αναλάβει να διαχειριστεί την ακίνητη περιουσία του δημοσίου με βασικό μέτοχο ευρωπαϊκό φορέα που ήδη υπάρχει (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θυγατρική του EFSF) ή τη δημιουργία άλλου ευρωπαϊκού φορέα.

Σύμφωνα με την πρωτοβουλία ΚΑΠΑ, επιτεύξιμος στόχος είναι η άμεση εκταμίευση ποσού ύψους 75 δισ. ευρώ από τα συνολικά 150 δισ. ευρώ που υπολογίζεται ότι μπορεί να αντληθούν από την εφαρμογή της πρότασης σε σύντομο χρονικό διάστημα.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ