Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011 16:09

ΕΣΕΕ: Το «κούρεμα» ήταν το μη χείρον βέλτιστον

Συλλογική πρωτοβουλία με στόχο τη διάσωση της μεσαίας τάξης και κατ' επέκταση του συνόλου του κοινωνικού ιστού, αναλαμβάνουν οι παραγωγικοί φορείς του Πειραιά. «Το "κούρεμα" υπό τις παρούσες συνθήκες ήταν το μη χείρον βέλτιστον», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

Συλλογική πρωτοβουλία με στόχο τη διάσωση της μεσαίας τάξης και κατ' επέκταση του συνόλου του κοινωνικού ιστού, αναλαμβάνουν οι παραγωγικοί φορείς του Πειραιά.

Στη σημερινή τέταρτη κατά σειρά συνάντησή τους, πρόεδροι και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων υποστήριξαν ότι η Ελλάδα διέρχεται την βαρύτερη μεταπολεμική κρίση, τόνισαν την ανάγκη άμεσης αντίδρασης και κάλεσαν τον ελληνικό λαό και το σύνολο των παραγωγικών φορέων της χώρας να διεκδικήσει με ειρηνικό τρόπο τις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, προκειμένου να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.

«Το "κούρεμα" του χρέους σημαίνει κούρεμα της ζωής των Ελλήνων, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες ήταν το μη χείρον βέλτιστον», τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου Ελλάδας (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης και ανέφερε ότι «είμαστε σε κατάσταση ελεγχόμενης χρεοκοπίας».

Υποστήριξε ακόμη ότι έχουμε μπει σε ένα διεθνή Τειρεσία, πως η εμπιστοσύνη στην ελληνική επιχειρηματικότητα έχει χαθεί και εξέφρασε το φόβο ότι «ο ανθελληνισμός της ελληνικής επιχειρηματικότητας και των τραπεζών μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση του συστήματος».

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ προέβλεψε, επίσης, ότι θα επιβληθεί νέο μνημόνιο, μίλησε για 10 χρόνια σκληρής λιτότητας και ότι η μοναδική λύση είναι η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.

Το πιο σημαντικό πρόβλημα που θα προκύψει από το κούρεμα, σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, είναι η έλλειψη ρευστότητας των τραπεζών και η ακριβή χρηματοδότηση από αυτές σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.

Τέλος, γνωστοποίησε ότι οι φορείς θα συντάξουν ένα κοινωνικό συμβόλαιο με τις προτάσεις και τις θέσεις όλων των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων, το οποίο θα καταθέσουν στα πολιτικά κόμματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ