Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά την 253η/27.9.2002 συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ενέκρινε:
-Την επιβολή προστίμου ύψους 860.000 ευρώ στην ΒΝP PARIBAS για κατάχρηση εμπιστευτικής πληροφόρησης. Συγκεκριμένα στις 19.7.2001 κυκλοφορούσαν στην αγορά έντονες φήμες για επικείμενη συνεργασία της ALPHA BANK με την ΒΝP Paribas. Οι φήμες αυτές συνέβαλαν στην άνοδο της τιμής της ΑLPHA BANK κατά 9,34%. Την επομένη ημέρα, δηλαδή στις 20.7.2001 το πρακτορείο REUTERS στις 12:28' μετέδωσε δήλωση σύμφωνα με την οποία η BNP Paribas μέσω του υπευθύνου τύπου του καταστήματος Αθηνών διέψευδε τις εικασίες για συμφωνία με την ΑLPHA BANK.
Aπό την έρευνα που διενήργησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προέκυψε ότι η BNP Paribas στις 20.7.2001 προχώρησε στην πώληση 234.825 μετοχών της ΑLPHA BANK για λογαριασμό συνδεδεμένων με τον όμιλο BNP Paribas προσώπων. To σύνολο των πωλήσεων είχε ολοκληρωθεί ως τις 12:30’. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διαπίστωσε ότι η ΒΝP Paribas γνώριζε ότι η είδηση που είχε κυκλοφορήσει στις 19.7.2001 σχετικά με την επικείμενη συνεργασία της με την ALPHA BANK και η οποία είχε ως συνέπεια την άνοδο της τιμής της μετοχής την ίδια ημέρα κατά 9,34% δεν ήταν αληθής και εκμεταλλευόμενη καταχρηστικά το πληροφοριακό προβάδισμα έναντι του επενδυτικού κοινού προέβη σε πωλήσεις μετοχών για λογαριασμό συνδεδεμένων με αυτήν προσώπων, προτού προβεί σε διάψευση των ψευδών ειδήσεων που κυκλοφορούσαν έντονα στην αγορά. Η δε επίσημη ανακοίνωση τύπου και η εν λόγω διάψευση από εκπρόσωπο της BNP Paribas έγινε στις 12:28’ όταν είχαν ολοκληρωθεί οι πωλήσεις των σχετικών μετοχών.
-Την επιβολή προστίμου 35.000 ευρώ στην Π&Κ ΑΧΕ, 25.000 ευρώ στον κ. Βασίλη Κασούνη πρώην αντικρυστή της ΣΙΓΜΑ ΑΧΕ και 14.000 ευρώ στον κ. Αθανάσιο Φλαμπούρη χρηματιστηριακό εκπρόσωπο της MERIT AXE διότι δεν έδειξαν την προσήκουσα επιμέλεια ως προς τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς.
Συγκεκριμένα στις 26.7.2002 πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής ΛΙΒΑΝΗΣ Α.Ε., συνεδρίαση κατά την οποία δεν υπήρχαν όρια τιμών, η τιμή ανοίγματος της μετοχής καθορίσθηκε από το ΟΑΣΗΣ με βάση τις εισαχθείσες εντολές στο επίπεδο του 1 ευρώ, αξία κατά πολύ χαμηλότερη από την τιμή εισαγωγής της μετοχής που ήταν 4,84 ευρώ. Όπως διαπιστώθηκε η ιδιαίτερα χαμηλή τιμή ανοίγματος οφειλόταν στις μεγάλες σε όγκο εντολές πώλησης στο άνοιγμα (82.780 τεμάχια),σε εντολή αγοράς που είχε δοθεί από ιδιώτη στην ιδιαίτερα χαμηλή τιμή του 1 ευρώ και στη χαμηλή ζήτηση η οποία υστερούσε πολύ έναντι της προσφοράς μετοχών κατά την προσυνεδρίαση.
Οι μεγαλύτερες πωλήσεις στο άνοιγμα έγιναν από την Π&Κ ΑΧΕ με ποσότητα 74.380 μετοχών για λογαριασμό ξένου θεσμικού επενδυτή ενώ οι υπόλοιπες πωλήσεις πραγματοποιήθηκαν από ιδιώτες. Η Π&Κ ΑΧΕ γνώριζε ότι μια τέτοια εντολή θα οδηγήσει την τιμή σε πολύ χαμηλό επίπεδο, όπως και συνέβη.
Όσον αφορά τον τότε αντικρυστή της ΣΙΓΜΑ κ. Βασίλη Κασούνη και τον χρηματιστηριακό εκπρόσωπο της MERIT AXE κ. Αθανάσιο Φλαμπούρη με τις εντολές που έθεσαν για ίδιο λογαριασμό ή για λογαριασμό συνδεδεμένων προσώπων σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή έθεσαν σε κίνδυνο την ομαλότητα της αγοράς παραβιάζοντας τις διατάξεις του κώδικα δεοντολογίας σύμφωνα με τον οποίο ως καλυπτόμενα πρόσωπα όφειλαν να τηρούν. Διευκρινίζεται ότι οι εντολές των δύο παραπάνω δόθηκαν για ίδιο όφελος και οι παραβάσεις και κυρώσεις δεν αφορούν τις χρηματιστηριακές εταιρίες.
-Την επιβολή πρόστιμου 15.000 ευρώ στην εισηγμένη εταιρία RIDENCO Α.Ε. καθώς και προστίμων συνολικού ύψους 21.000 ευρώ στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας κ.κ. Αθανάσιο Κουτσούκο, Πρόεδρο Δ.Σ. Μωρίς Φρανσές Διευθύνοντα Σύμβουλο, Κωνσταντίνο Παπαευθυμίου, Άρη Φόρνη, και Μωρίς Καπουάνο για διάδοση ανακριβούς και ελλιπούς πληροφόρησης του επενδυτικού κοινού σχετικά με τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας Ridenco Α.Ε.
Συγκεκριμένα, κατά τις χρήσεις 1999 και 2000 οι ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της ανωτέρω εταιρίας δεν ανέφεραν την αναλογία μετόχων μειοψηφίας στα αποτελέσματα με συνέπεια τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη του Ομίλου να εμφανίζονται χαμηλότερα των πραγματικών κατά -18,5% (-176 εκατ. δρχ.) και κατά -29% (-90 εκατ. δρχ.) για τις χρήσεις 1999 και 2000 αντίστοιχα.
-Την επιβολή προστίμου ύψους 9000 στον κ. Μπουτζάκο Στυλιανό διότι παρείχε επενδυτικές δραστηριότητες χωρίς να έχει σχετική άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως απαιτείται από τον Νόμο.
-Την επιβολή προστίμου ύψους 20.000 ευρώ στην ΕUROLINE ΑΕΕΧ διότι υπερέβη το 6% του περιθωρίου ασφαλείας επί συναλλαγών σε παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα.
-Την επιβολή προστίμου 35.000 ευρώ στην ΙNTERTRUST AEΔΑΚ για παραβάσεις του κώδικα δεοντολογίας, μη παροχή στοιχείων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και υπέρβαση των ορίων σύνθεσης χαρτοφυλακίου από τα όρια της νομοθεσίας.
-Πρόστιμα συνολικού ύψους 34.000 ευρώ στις ΕΛΔΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΔΟΜΗ, ΔΥΝΑΜΙΣ, ΠΑΝΔΗΣ και SCHIOS με έδρα την Αθήνα διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις του κώδικα δεοντολογίας.
-Την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ΠΟΛΙΣ ΑΕΕΧ μετά από σχετική απόφαση των μετόχων της.
-Εισήγηση για την τροποποίηση της 41517/Β1972/4.12.1998 απόφασης του υπουργού Οικονομίας για τον Κανονισμό Αναδοχών. Με την τροποποίηση παρέχεται η δυνατότητα στον ειδικό διαπραγματευτή να εξαιρείται κατά τη διάρκεια της ευαίσθητης περιόδου (τρεις μήνες από την εισαγωγή για διαπραγμάτευση) και συνεπώς να αγοράζει μετοχές τόσο για την κύρια όσο και για την παράλληλη αγορά. Μέχρι σήμερα η δυνατότητα αυτή παρεχόταν μόνον για τον ειδικό διαπραγματευτή στη ΝΕΧΑ.
-Το διορισμό χρηματιστηριακού εκπροσώπου της εταιρίας «ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΧΕΠΕΥ»