Σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα όσον αφορά στην παραμονή της στην ευρωζώνη έστειλε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας σήμερα στο γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF. Η ευρωζώνη επεξεργάζεται τρόπους για να διασφαλίσει ότι τα μέλη της δεν θα ζημιωθούν, εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη, είπε.
Σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα όσον αφορά στην παραμονή της στην ευρωζώνη έστειλε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας σήμερα στο γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF.
Όπως ανέφερε, η ευρωζώνη επεξεργάζεται τρόπους για να διασφαλίσει ότι τα μέλη της δεν θα ζημιωθούν, εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη.
«Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επέλθει καταστροφή για τους πολίτες στη Γερμανία, στο Λουξεμβούργο, στην ευρωζώνη. Είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι για την κατάσταση», είπε ερωτηθείς για το τι θα συμβεί στους Γερμανούς φορολογούμενους εάν η Ελλάδα βγει από το ευρώ.
Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε κόστος. «Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε κανένα μέλος της ευρωζώνης να μην βγει από την ομάδα των 17, αλλά εάν αυτό θέλουν οι Έλληνες, και εγώ πιστεύω ότι θα ήταν σφάλμα, δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε παρά τη θέλησή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παίζουμε το τρενάκι του τρόμου για το ελληνικό ζήτημα επ' αόριστον. Πρέπει να γνωρίζουμε πού πηγαίνουμε και οι Έλληνες πρέπει να πουν πού θέλουν να κατευθυνθούν τα πράγματα», πρόσθεσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Χαρακτήρισε δε «δυσάρεστη» την ατμόσφαιρα της χθεσινής συνάντησης στις Κάννες. «Νομίζω ότι δεν αισθανόταν και πολύ άνετα», δήλωσε ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους του.
«Χωρίς να τον επιτιμήσουμε, είπαμε στον κ. Παπανδρέου ότι η στάση του είναι αθέμιτη, στο μέτρο που θα θέλαμε να μάς έχει πει την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής ότι σκόπευε να θέσει το θέμα σε δημοψήφισμα», είπε, παρατηρώντας ότι η αναγγελία της διενέργειας δημοψηφίσματος «προκάλεσε έντονη αναστάτωση στις αγορές και στους κυβερνητικούς κύκλους».
«Ανεξάρτητα από τη διατύπωση του ερωτήματος (του δημοψηφίσματος), είναι σαφές ότι η Ελλάδα θα εκφρασθεί στις 4 Δεκεμβρίου εάν, ναι, θέλει ή όχι να παραμείνει στην ευρωζώνη...Θα θέλαμε η Ελλάδα να παραμείνει μέλος, αλλά δεν λέμε ότι πρέπει να παραμείνει με οποιοδήποτε τίμημα», σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Έντονη είναι η δυσαρέσκεια και στη Γαλλία σχετικά με την απόφαση του Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας Ζαν Λεονετί να διαμηνύει ότι η ευρωζώνη μπορεί να επιβιώσει ακόμα και αν η Ελλάδα αναγκαστεί να φύγει από το ευρώ.
«Η Ελλάδα είναι κάτι το οποίο μπορούμε να ξεπεράσουμε, χωρίς το οποίο μπορούμε να τα καταφέρουμε», δήλωσε ο κ. Λεονετί στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.