Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2002 08:31

Ανοδικά κινείται η τιμή του αργού πετρελαίου

Αύξηση σε ποσοστό 1,3% σημείωσε στη Ν. Υόρκη η τιμή του αργού πετρελαίου, μετά τον βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη σε εγκαταστάσεις στο Ιράκ, αυξάνοντας την ανησυχία ότι οι συμμαχικές δυνάμεις ετοιμάζονται για μια ευρείας κλίμακας επίθεση, κάτι το οποίο ενδέχεται να επηρεάσει τις προμήθειες πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή.

Ο αμερικανικός στρατός, ο οποίος ελέγχει την απαγορευμένη ζώνη πτήσεων, κατά μήκος του Νοτίου Ιράκ, έπληξε χθες δύο ραντάρ και πυραυλικές εγκαταστάσεις. Μία από τις εγκαταστάσεις ραντάρ στα νότια της πόλης Μπάρσα, επλήγη για δεύτερη φορά από την Τετάρτη. Το Σάββατο, το Ιράκ αρνήθηκε τις νέες προτάσεις των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας για του επιθεωρητές των οπλοστασίων του ΟΗΕ.

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 3,1% διευρύνθηκε την περασμένη εβδομάδα, μετά την άρνηση του Ιράκ να δεχθεί νέους όρους για την επιθεώρηση των οπλοστασίων του, ενώ οι παραδόσεις παραγγελιών καθυστέρησαν, λόγω των τροπικών καταιγίδων στον Κόλπο του Μεξικό.

Η τιμή του αργού πετρελαίου για τα συμβόλαια Νοεμβρίου, αυξήθηκε 40 σεντς, φθάνοντας στα 30,94 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές - μετά τη συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης - συναλλαγές. Τα συμβόλαια διαπραγματεύθηκαν κατά 35 σεντς υψηλότερα, ποσοστό 1,2%, φθάνοντας στα 30,89 δολ. το βαρέλι, στις 12:46' μ.μ. στη Σιγκαπούρη, τοπική ώρα.

Το αργό πετρέλαιο κέρδισε ποσοστό 56% το τρέχον έτος, λόγω της ανησυχίας που επικρατεί για μια στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, το οποίο έρχεται δεύτερο σε αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, μετά τη Σαουδική Αραβία.