Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2002 09:34

Αντικαταστάθηκε ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Υπηρεσιών

Αντικαταστάθηκε ο υπουργός Οικονομικών Υπηρεσιών της Ιαπωνίας, Hakuo Yanagisawa, ο οποίος ήταν αντίθετος με τη διάθεση κρατικών κεφαλαίων στις τράπεζες, προκειμένου να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα δάνεια που δεν έχουν εξοφληθεί. Το γιεν έκανε ράλι ανόδου και οι μετοχές της Mizuho Holdings Inc., οδήγησαν και τις λοιπές μετοχές των τραπεζών σε υψηλότερα επίπεδα.

Ο Yanagisawa, αντιτίθετο στο σχέδιο παροχής οικονομικής βοηθείας των τραπεζών, οι οποίες βαρύνονται με δάνεια ύψους 52,4 τρισ. γιεν (428 δισ. δολ.). Ο αντικαταστάτης του απερχόμενου υπουργού, Heizo Takenaka, θα διατηρήσει τη θέση του υπουργού Οικονομικής Πολιτικής. Στη θέση του, παραμένει και ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Masajuro Shiokawa.

«Η αποχώρηση του Yanagisawa, διευκολύνει την κυβέρνηση να διοχετεύσει με κρατικά κεφάλαια το τραπεζικό σύστημα της χώρας», ανέφερε ο Yoshihisa Okamoto, εικεφαλής του τμήματος ομολόγων στη Fuji Investment Management Co.

Η Ιαπωνία, φαίνεται να βρίσκεται πολύ κοντά στην απόφαση να εγγυηθεί για τις τράπεζες για τρίτη φορά σε τέσσερα χρόνια. «Η βασική πολιτική της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει κρατικά κεφάλαια, για την τόνωση των τραπεζών», είχε δηλώσει ο Shiokawa, την Παρασκευή.