Δεν αποκλείει έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, αν η χώρα μας, όπως αναφέρει, δεν εκπληρώσει τους όρους και δεν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.
Δεν αποκλείει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν.
Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Έστεραιχ», ο κ. Φάιμαν σημειώνει ότι η έξοδος από την ευρωζώνη είναι μία περίπτωση, αν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τους όρους και δεν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.
Αφού επισημαίνει πως μία επιστροφή στο νέο-παλιό νόμισμα, όπως η δραχμή, σίγουρα δεν θα είναι για την Ελλάδα λιγότερο δύσκολη από την παραμονή της στην ευρωζώνη, τονίζει ότι η απόφαση για έξοδο από την ευρωζώνη είναι θέμα της ίδιας της ενδιαφερόμενης χώρας.
Διευκρινίζει παράλληλα πως για να υπάρξουν περαιτέρω εκταμιεύσεις των δόσεων του δανείου θα πρέπει να εφαρμοστούν τα συνδεόμενα με αυτό, μέτρα, γεγονός που σημαίνει, όπως ο ίδιος αναφέρει, ότι πριν οι Έλληνες αποδείξουν πως εφαρμόζουν τους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, «δεν θα υπάρξουν περαιτέρω χρήματα».
Πάντως, ο Βρετανός υπουργός Οικονομίας, Ντάνι Αλεξάντερ, δηλώνει σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC ότι μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι το λιγότερο πιθανό σενάριο.
Ερωτηθείς αν το υπουργείο Οικονομίας της Βρετανίας προετοιμάζεται για μία έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, απάντησε: «Πιστεύω ότι αυτή μοιάζει να είναι η λιγότερο πιθανή έκβαση της ελληνικής κατάστασης».
Υπογράμμισε ότι αυτό που μπορεί να κάνει «η Βρετανία, ως υπεύθυνος παγκόσμιος ηγέτης, είναι να συνεργαστεί με τους Αμερικανούς, με τους Κινέζους και με άλλους, ώστε να ασκήσει τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση στην ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, να αναλάβει τις ευθύνες της και να λύσει τα προβλήματα που έχει».
Ενδεικτικές του κλίματος είναι και οι χθεσινές δηλώσεις του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, σε συνέντευξή του στο Reuters, ο οποίος ανέφερε ότι ίσως η Ελλάδα να μην είχε ενταχθεί στην ευρωζώνη αν οι ηγέτες της ΕΕ γνώριζαν το βάθος των δημοσιονομικών της προβλημάτων http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2085904 .
«Η Ελλάδα δεν έχει μέλλον στην ευρωζώνη» εκτιμούν οι Γερμανοί
Την ίδια ώρα, δύο στους τρεις Γερμανούς εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν έχει μέλλον στην ευρωζώνη, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Focus.
Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση «Έχει, κατά τη γνώμη σας, μέλλον η Ελλάδα στην ευρωζώνη», το 68% των 1.007 ερωτηθέντων απάντησαν «όχι» και το 27% «ναι».
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε την Τετάρτη και την Πέμπτη, όταν η ελληνική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να διεξάγει δημοψήφισμα σχετικά με το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο βοήθειας της χώρας.
Παράλληλα, το 71% των Γερμανών θέλει να ζητηθεί η γνώμη του σε περίπτωση που θα πρέπει να ληφθεί μία νέα σημαντική απόφαση στην ευρωζώνη, η οποία θα επλέκει και την Γερμανία, σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Bild.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ