Πιέσεις συνεχίζει να δέχεται η Ιταλία, με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει ότι η Ρώμη αντιμετωπίζει «πρόβλημα αξιοπιστίας» και το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου να προειδοποιεί ότι για να συνεχίσει η ΕΚΤ να αγοράζει ιταλικά ομόλογα πρέπει να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί ο Μπερλουσκόνι.
Πιέσεις συνεχίζει να δέχεται η Ιταλία, με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει ότι η Ρώμη αντιμετωπίζει «πρόβλημα αξιοπιστίας» και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου να προειδοποιεί ότι για να συνεχίσει η ΕΚΤ να αγοράζει ιταλικά ομόλογα πρέπει να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί ο Μπερλουσκόνι.
«Η Ιταλία έχει πρόβλημα αξιοπιστίας, είναι αλήθεια. Πρέπει να παλέψει ενάντια σε αυτή τη δυσπιστία», δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Αλέν Ζιπέ στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει ήδη υιοθετήσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο επικυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και ζήτησε μία διαδικασία επιτήρησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
«Πιστεύω ότι είναι φυσικό να ηρεμούμε της αγορές. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να διασφαλίσουμε ότι, με βάση τις εκθέσεις του ΔΝΤ, γίνονται οι μεταρρυθμίσεις», σημείωσε ο Ζιπέ υπογραμμίζοντας ότι η Ιταλία είναι μία μεγάλη χώρα με μία ισχυρή και δυνατή οκονομία.
Εν τω μεταξύ και ο Ιβ Μερς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δήλωσε ότι για να συνεχίσει η ΕΚΤ να αγοράζει ιταλικά ομόλογα «τίθεται ως προϋπόθεση» ότι θα υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις.
«Αν το συμβούλιο (των κυβερνητών) της ΕΚΤ καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι όροι που τέθηκαν προκειμένου να ληφθεί αυτή η απόφαση δεν ισχύουν πλέον, είναι ελεύθερο να αλλάξει γνώμη οποιαδήποτε στιγμή», προειδοποίησε ο Μερς, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου.
Όπως υπογράμμισε, η αγορά ομολόγων μίας χώρας από την ΕΚΤ θα πρέπει να είναι «περιορισμένη σε ποσότητα και χρόνο και να έχει ως μοναδικό στόχο τη διασφάλιση της πλήρους μεταβίβασης της νομισματικής πολιτικής».
«Αν όμως παρατηρήσουμε ότι οι παρεμβάσεις μας υπονομεύονται από την έλλειψη προσπάθειας των κυβερνήσεων των κρατών, πρέπει να θέσουμε το ζήτημα των κινήτρων», επισήμανε, αναφερόμενος στην αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ.