Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2002 11:40

Συνεχίζεται η πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ απώλειες εξακολουθούν να καταγράφουν οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς το σύνολο των κλάδων δέχεται ισχυρές πιέσεις.

Η επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος αποδίδεται στη σημαντική πτώση στη Wall Street την Παρασκευή, στα αποθαρρυντικά στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, καθώς και στη γενικότερη αβεβαιότητα που δημιουργεί η προοπτική νέου πολέμου στον Κόλπο. Το ενδεχόμενο αυτό, προκαλεί σημαντική άνοδο στις τιμές πετρελαίου, ενώ αποτρέπει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από δαπάνες.

Το ηθικό των επενδυτών βρίσκεται στο ναδίρ. Η άποψη που κυριαρχεί στην αγορά είναι ότι η οικονομία οδεύει προς νέα ύφεση», δήλωσε στο Bloomberg Television αναλυτής στη χρηματιστηριακή εταιρεία NatWest Stockbrokers.

Οι υπουργοί Οικονομικών των επτά πιο ανεπτυγμένων κρατών του πλανήτη, οι οποίοι συνεδρίασαν το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, προέβησαν στην εκτίμηση ότι οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία παραμένουν, όμως είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν εάν οι κυβερνήσεις προχωρήσουν στη λήψη μέτρων για τη διαφάνεια στις χρηματιστηριακές αγορές.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έχει υποχωρήσει στις 3.795,5 μονάδες μειωμένος κατά 2,86%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 2.833,83 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 3,95% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 2.812,78 μονάδες καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 3,64%.

Τις σημαντικότερες απώλειες εξακολουθούν οι ασφαλιστικοί τίτλοι. Η μετοχή της γαλλικής Axa υποχωρεί κατά 6,92%.

Μεγάλη πτώση σημειώνουν και οι μετοχές εταιρειών από τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας, στον απόηχο της σημαντικής υποχώρησης του δείκτη Nasdaq την Παρασκευή. Η μετοχή της γερμανικής εταιρείας κατασκευής ημιαγωγών Infineon Technologies χάνει 4,67%.