«Περισσότερη σαφήνεια» πριν από οποιαδήποτε νέα δανειοδότηση -συμπεριλαμβανομένης και της εκταμίευσης της έκτης δόσης- ζήτησε σήμερα από την Ελλάδα η Κομισιόν. Διευκρινίσεις από τον Ευ. Βενιζέλο αναμένει στο σημερινό Eurogroup. Συμφωνία Μέρκελ-Παπανδρέου για τήρηση των ευρωπαϊκών αποφάσεων.
«Περισσότερη σαφήνεια» πριν από οποιαδήποτε νέα δανειοδότηση -συμπεριλαμβανομένης και της εκταμίευσης της έκτης δόσης- ζήτησε σήμερα από την Ελλάδα η Κομισιόν.
«Χρειαζόμαστε κατ' αρχήν σαφήνεια όσον αφορά τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Αθήνα και στη συνέχεια θα συζητήσουμε», δήλωσε από τις Βρυξέλλες, όπου συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ.
Ερωτηθείς τι χρειάζεται να πράξει η Αθήνα για να εκταμιευθεί η έκτη δόση, ύψους 8 εκατ. ευρώ, ο Αλταφάζ σημείωσε ότι η Κομισιόν αναμένει «διευκρινίσεις σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και από πλευράς εφαρμογής της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου».
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόσθεσε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος καλείται στο σημερινό συμβούλιο Eurogroup να παρουσιάσει τις πολιτικές και τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα. «Πρέπει να δούμε τι αποφάσεις θα λάβει η Αθήνα», συνέχισε.
Εξάλλου, ο Αλταφάζ σημείωσε ότι η Επιτροπή ουδέποτε έκανε υποδείξεις σε κράτος - μέλος της ευρωζώνης για σχηματισμό συγκεκριμένης κυβέρνησης, συμπλήρωσε ωστόσο ότι στην περίπτωση της Ελλάδας πολλές φορές έκανε έκκληση για εθνική ενότητα και ευρεία πολιτική συναίνεση.
«Η ανάγκη πολιτικής συναίνεσης για την εφαρμογή των μέτρων, έγινε κατανοητή από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, όμως η Ελλάδα πολλές φορές μας απογοήτευσε», είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε λέγοντας ότι τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας απέδειξαν ότι η συναίνεση είναι αναγκαία και για την Ελλάδα.
Προσερχόμενος στο Eurogoup o υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι «μετά από μια δύσκολη εβδομάδα, έχουμε τώρα μια νέα πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, μία νέα κυβέρνηση, εθνικής ενότητας και εθνικής ευθύνης». Αυτή, πρόσθεσε, είναι η απόδειξη της δέσμευσής μας να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα προσαρμογής και να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα.
Νωρίτερα, ο ΥΠΟΙΚ είχε συνάντηση με τον Επίτροπο για τις οικονομικές υποθέσεις Ολι Ρεν. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, έγινε «μια θετική και παραγωγική συζήτηση, υπό το φως των προσφάτων εξελίξεων στην Ελλάδα».
Αντικείμενο της συζήτησης, προστίθεται, ήταν οι διαδικασίες για την έγκαιρη εκταμίευση της 6ης δόσης, για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση και για την προετοιμασία του νέου σχήματος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους (PSI).
Ακολούθησε συνάντηση με τον πρόεδρο του Εurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Γιούνκερ εκτίμησε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα εξελίσσεται «προς τη σωστή κατεύθυνση».
Ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι δεν αναμένει να ληφθεί σήμερα κάποια απόφαση για τη χώρα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι θα διεξαχθεί συζήτηση για την 6η δόση, το αποτέλεσμα της οποίας θα εξαρτηθεί, όπως είπε, σε μεγάλο βαθμό από τις απαντήσεις που θα δώσει ο Ευ. Βενιζέλος.
Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει χρόνος για τη λήψη της απόφασης, δεδομένου ότι οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας επαρκούν έως τα μέσα Δεκεμβρίου.
Συμφωνία Μέρκελ-Παπανδρέου για τήρηση των ευρωπαϊκών αποφάσεων
Εν τω μεταξύ, Γιώργος Παπανδρέου και Αγκελα Μέρκελ -σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα- συμφώνησαν στην ανάγκη τήρησης των ευρωπαϊκών αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου από τη νέα κυβέρνηση.
«Και οι δυο εταίροι συμφώνησαν (στην τηλεφωνική τους επικοινωνία) ότι βασικό καθήκον της μεταβατικής κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή όλων των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν στις Βρυξέλλες στις 26 και 27 Οκτωβρίου», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ.
«Οι νέες βουλευτικές εκλογές μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο εφόσον ολοκληρωθεί αυτό το έργο», ανέφερε.
Ο Ζάιμπερτ πρόσθεσε πως η Γερμανίδα καγκελάριος είπε στον κ. Παπανδρέου πως «εκτιμά πολύ αυτό που πραγματοποιήθηκε», εγκωμιάζοντας το «θάρρος και τη δύναμη των πεποιθήσεών του».
Η επικοινωνία Παπανδρέου - Μέρκελ επιβεβαιώθηκε και από το πρωθυπουργικό γραφείο. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε τον σεβασμό της στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρωθυπουργός και η χώρα, χαρακτηρίζοντας θετική εξέλιξη τη συμφωνία που έγινε, καθώς όπως εκτίμησε, διασφαλίζει την πορεία της χώρας δεδομένου ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει ως αποστολή της την υλοποίηση της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου πριν από τη διεξαγωγή εκλογών.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο κ. Παπανδρέου, εκτός από τη συνομιλία με τη κ. Μέρκελ, είχε επικοινωνία και με τους κ.κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και Ζοζέ Μπαρόζο, τους οποίους ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε προκειμένου «η Ελλάδα, με την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, να προχωρήσει στην υλοποίηση των υποχρεώσεών της που απορρέουν από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, καθώς και για τις εξελίξεις που ακολούθησαν».
Ο Πρωθυπουργός, τόνισε επίσης, ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει έχει αποστολή να φέρει σε πέρας το έργο της υλοποίησης των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου πριν να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
Αυστηρή προειδοποίηση Φ. Ρέσλερ
Νωρίτερα, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ είχε απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση στην Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις να θέλει να παραμείνει στο ευρώ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2086754 .
«Οι Έλληνες έχουν την επιλογή ή να κάνουν μεταρρυθμίσεις εντός της ευρωζώνης ή να μην κάνουν μεταρρυθμίσεις και να φύγουν. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει», προειδοποίησε.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, ο κ. Ρέσλερ σημείωσε ότι στόχος είναι να παραμείνουν όλες οι χώρες στην ευρωζώνη και να βοηθηθεί η Ελλάδα, αλλά δεν επιτρέπεται να προκύψουν καθυστερήσεις στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων.
Παράλληλα, τόνισε ότι τουλάχιστον «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι η υπομονή έχει τα όριά της», ενώ καθησύχασε τους Γερμανούς φορολογούμενους ότι «δεν κινδυνεύουν οι οικονομίες τους και οι φόβοι τους είναι αβάσιμοι».
Φ. Φιγιόν: Εξαιρετική λύση ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης
Από την πλευρά του ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας αποτελεί «μια εξαιρετική λύση» και συνεχάρη τους Ελληνες πολιτικούς.
Στη διάρκεια παρουσίασης στον Τύπο ενός νέου προγράμματος λιτότητας στη Γαλλία και ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην Αθήνα, ο Φιγιόν απάντησε: «Λάβαμε διευκρινίσεις για την κατάσταση, δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε εβδομάδες ή και μήνες για την εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας».
«Επρεπε η Ελλάδα να αποσαφηνίσει πολύ γρήγορα τη στάση της, αυτό έγινε, θέλω να ευχαριστήσω γι΄αυτό τους έλληνες πολιτικούς», πρόσθεσε.
Επιπλεόν, ο πρωθυπουργός της Γαλλία σημείωσε ότι «είναι υπόθεση της Ελλάδας να βρει η ίδια τις λύσεις και τις διεξόδους στην κατάσταση που αντιμετωπίζει».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Deutsche Welle, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο