Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2002 14:14

Ε.Ε.: Στα υψηλότερα επίπεδα του πενταμήνου ο πληθωρισμός

Ανοδο σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ευρώπη, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών, τον Σεπτέμβριο, καθώς οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων αυξήθηκαν.

Η πρώτη εκτίμηση της Eurostat, της Στατιστικής Υπηρεσίας των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Λουξεμβούργο, αναφέρει, ότι, ο τιμάριθμος στα 12 κράτη μέλη της ευρωζώνης, αυξήθηκε κατά 2,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, από 2,1% που ήταν τον Αύγουστο.

«Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, αύξησαν το κόστος μεταφοράς», ανέφερε ο Guy Wires, πρόεδρος της φινλαδικής ένωσης εμπορίου, η οποία αντιπροσωπεύει 14.000 λιανοπωλητές και χονδρεμπόρους, ενώ το ερώτημα που τίθεται, είναι εάν αυτές οι αυξήσεις στο κόστος μπορούν να μετακυλήσουν στην κατανάλωση.

Η αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 45% φέτος στις τιμές του πετρελαίου, το οποίο αποτελεί το 9% του δείκτη τιμών καταναλωτή, ώθησαν ανοδικά τον πληθωρισμό. Η εξέλιξη αυτή, καθιστά ακόμη πιο δύσκολη τη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του διοικητή της, Wim Duisemberg, να μειώσει το κόστος δανεισμού. Την Παρασκευή, ο κ. Duisemberg, είχε πει, ότι, τα επιτόκια βρίσκονται εκεί που πρέπει.

Η τιμή του αργού πετρελαίου, αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 12 μηνών, μετά την επίθεση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών στο Ιράκ, ενώ αύξησε την ανησυχία, ότι μια επέκταση της στρατιωτικής επέμβασης των συμμάχων, θα επηρεάσει τις προμήθειες πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή. Η τιμή του Μπρεντ, για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου, αυξήθηκαν κατά 42 σεντς, ποσοστό 1,5%, φθάνοντας στα 29,30 δολ. το βαρέλι, στο Λονδίνο.

«Οι τιμές του πετρελαίου, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του πληθωρισμού», ανέφερε η Kelly Tonkin, οικονομολόγος στη Lehman Brothers Holdings Inc., στο Λονδίνο, συμπληρώνοντας : «Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος, που η ΕΚΤ, δεν μπορεί να προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων».

Η σημερινή εκτίμηση της Eurostat, είναι αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών του πετρελαίου, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό στη Γερμανία, την Ιταλία και το Βέλγιο. Η ανακοίνωση των τελικών στοιχείων, θα γίνει στις 16 Οκτωβρίου.

Σε άλλη έκθεση της, η Eurostat, αναθεώρησε το έλλειμμα του προϋπολογισμού των 12 χωρών, που συναλλάσσονται με ευρώ, στο 1,4% του ΑΕΠ, για το 2001 και υψηλότερα από την εκτίμηση στις 21 Μαρτίου, που ήταν στο 1,3%. Το έλλειμμμα της Γερμανίας ήταν 2,8% έναντι 2,7%, της Γαλλίας έφθασε το 1,4%, της Πορτογαλίας το 4,1% και της Ιταλίας το 2,2%.