Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2002 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΠΩΛΕΙΕΣ σημειώνουν οι ιαπωνικές μετοχές, μετά την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, που έδειξε, ότι ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης τον τελευταίο μήνα βρέθηκε σε χειρότερα επίπεδα απ' ό,τι περίμενε μερίδα εταιρειών, λόγω της σημαντικής υποχώρησης της ζήτησης για προϊόντα προς εξαγωγή. Οι μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ, όπως της Kyocera Corp. οδήγησαν στην πτώση.

Μετοχές τραπεζών - για παράδειγμα της Mizuho Holdings Inc. - κινήθηκαν πτωτικά, καθώς έντονη είναι η ανησυχία για τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, οι οποίες και θα επιβραδύνουν τις προσπάθειες αποπληρωμής των δανείων που δεν έχουν εξοφληθεί. Μερικοί από τους επενδυτές επεσήμαναν, ότι, ο νέος υπουργός των Οικονομικών Υπηρεσιών της χώρας, μπορεί να κάνει ελάχιστά πράγματα για τη βελτίωση του συστήματος, αφού όλα τα στοιχεία συνηγορούν στην υποχώρηση της ανάπτυξης.

«Η βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των εταιρειών, δεν θα επιτευχθεί σύντομα», ανέφερε ο Yasuo Kamaji, ο οποίος διαχειρίζεται 2,5 δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές με την Sakura Investment Management Co., συμπληρώνοντας : «Είναι δύσκολο ακόμη και να φανταστεί κανείς ότι οι τράπεζες θα καταφέρουν να επιταχύνουν τη διευθέτηση των δανείων που έχουν χορηγήσει και να βελτιώσουν την κατάσταση στον τομέα του δανεισμού».

Ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο, έχανε 180,39 μονάδες, ποσοστό 1,9%, φθάνοντας στις 9.202,90 μονάδες, στις 11 π.μ., τοπική ώρα. Απώλειες 13,77 μονάδων, ποσοστό 1,5%, εμφάνιζε ο δείκτης Topix, φθάνοντας στις 907,28 μονάδες. Οι μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ, αλλά και των τραπεζών, αποτελούσαν περίπου το 1/3 των συνολικών απωλειών του δείκτη.

Η μετοχή της Kyocera, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής κεραμικών συσκευασιών που χρησιμοποιούνται για την προστασία των μικροτσίπ, έχανε 190 γιεν, ποσοστό 2,3%, φθάνοντας στις 7.960 γιεν. Απώλειες 160 γιεν, ποσοστό 3,4% σημείωνε η μετοχή της Advantest Corp., φθάνοντας στις 4.570 γιεν.

Ο δείκτης Kospi στο Χρηματιστήριο της Ν. Κορέας, κέρδιζε ποσοστό 0,38%, φθάνοντας στις 648,9 μονάδες, μετά από υποχώρηση στις 637,77 μονάδες, στην αρχή της συνεδρίασης.

Κέρδη σημείωναν οι δείκτες στη Σιγκαπούρη, την Αυστραλία, τη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη, ενώ απώλειες εμφάνιζαν στην Ταϊβάν, τη Ν. Ζηλανδία και τις Φιλιππίνες. Στην Ινδονησία, ο δείκτης Jakarta Composite έχανε ποσοστό 3,1% και πλησίαζε τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 24 Ιουλίου.

Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Κίνα και το Χογκ Κογκ, λόγω εθνικής εορτής.