Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2002 08:26

Υποχωρεί το γιεν έναντι του δολαρίου και του ευρώ

Υποχώρησε το γιεν έναντι του δολαρίου, μετά την ανακοίνωση του δείκτη Tankan, για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Ιαπωνία, η οποία βρέθηκε σε χαμηλά επίπεδα για έβδομο τρίμηνο, κάτι που σημαίνει υποχώρηση της ανάπτυξης, αλλά και πτώση των τιμών των μετοχών.

«Ο Tankan είναι αδύναμος, οι μετοχές κάτω και υπάρχουν ερωτήματα για την οικονομική ανάκαμψη», ανέφερε ο Μinori Takeuchi, επικεφαλής του τμήματος συναλλάγματος της J.P. Morgan Chase Bank, στο Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Ολα αυτά, επηρεάζουν το γιεν».

Το εθνικό νόμισμα της Ιαπωνίας, υποχώρησε στα 122,07 έναντι του δολαρίου στη 1:35' μ.μ. στο Τόκυο, από 121,74 που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Το γιεν υποχώρησε και έναντι του ευρώ, φθάνοντας στα 120,58, από 120,15 γιεν.

Το γιεν υποχώρησε επίσης, ως αποτέλεσμα των απωλειών των μετοχών, που οδήγησαν τον δείκτη Nikkei χαμηλότερα κατά 2,5%, επηρεάζοντας τη ζήτηση του νομίσματος για αγορά μετοχών.

Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης μειώθηκε, καθώς οι εξαγωγές, οι οποίες αποτελούν περισσότερο από το ήμισυ της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, υποχώρησαν για τρίτο συνεχή μήνα, τον Αύγουστο.