Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011 11:09

ΔΝΤ: «Καμπανάκι» για τις κινεζικές τράπεζες

Αντιμέτωπο με αυξημένους κινδύνους είναι το χρηματοοικονομικό σύστημα της Κίνας, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Σε έκθεσή του προειδοποιεί ότι οι κινεζικές τράπεζες δεν μπορούν να αντέξουν τον συνδυασμό της έκθεσης σε πιστωτικούς, ιδιοκτησιακούς και νομισματικούς κινδύνους.

Αντιμέτωπο με αυξημένους κινδύνους είναι το χρηματοοικονομικό σύστημα της Κίνας, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Σε έκθεσή του, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το ΔΝΤ αναφέρει ότι οι τράπεζες είναι αρκετά ισχυρές ώστε να αντέξουν μεμονωμένα σοκ. Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι δεν μπορούν να αντέξουν τον συνδυασμό της έκθεσης σε πιστωτικούς, ιδιοκτησιακούς και νομισματικούς κινδύνους.

Παράλληλα, απευθύνει έκκληση για μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης στήριξης της τραπεζών στους μηχανισμούς της αγοράς όπως τα επιτόκια.

«Οι τράπεζες και ο χρηματοοικονομικός τομέας της Κίνας είναι υγιείς, αλλά υπάρχουν αδυναμίες οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπισθούν από τις αρχές», παρατηρεί ο Τζόναθαν Φίχτερ, επικεφαλής των συντακτών της έκθεσης.

Μεταξύ άλλων, το ΔΝΤ συστήνει στην κινεζική κυβέρνηση να εμπλέκεται λιγότερο στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και να επιτρέπει να βασίζεται η λήψη των αποφάσεων σε εμπορικούς στόχους.