Νέες επικρίσεις για τους χειρισμούς των Ευρωπαίων σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη διατύπωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.
Νέες επικρίσεις για τους χειρισμούς των Ευρωπαίων σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη διατύπωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.
Μιλώντας σε συνέδριο επιχειρηματικών στελεχών της Wall Street Journal, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι προχωρούν με αργούς ρυθμούς προς την αντιμετώπιση της κρίσης που πλήττει την Γηραιά Ηπειρο.
«Ελπίζουμε ότι θα προχωρήσουν ταχύτερα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», επισήμανε, με την Ουάσιγκτον να ανησυχεί για τις συνέπειες που θα έχει για την αμερικανική οικονομία ενδεχόμενη επιδείνωση της κατάστασης στην ευρωζώνη.
Σημείωσε πάντως ότι η Ευρώπη είναι απολύτως ικανή να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και πρόσθεσε ότι παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη της κατάστασης.
Ο Τίμοθι Γκάιτνερ επισήμανε ότι ο στόχος της αποφυγής της μετάδοσης της κρίσης του δημοσίου χρέους στην ευρωζώνη έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολος εξαιτίας της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στη νομισματική ένωση που τοποθετείται στο 0,2% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με τις προβλέψεις που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat.
Την ώρα που το κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας αναρριχήθηκε χθες σε νέα επίπεδα ρεκόρ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ δήλωσε κατά τη διάρκεια του ίδιου συνεδρίου ότι, τόσο το ιταλικό, όσο και το ισπανικό κράτος, πρέπει να τα καταφέρουν.
«Το θέμα είναι εάν οι αγορές δείχνουν αρκετή εμπιστοσύνη στα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης από τους Ευρωπαίους», σημείωσε ο Ρόμπερτ Ζέλικ, εκτιμώντας ότι θα πιέσουν για θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις.
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας ζήτησε επίσης να μην υποτιμάται η δέσμευση της Γερμανίας υπέρ της Ευρώπης, παρά την εντύπωση που έχει δώσει τους τελευταίους μήνες ότι είναι απρόθυμη «να πληρώσει τον λογαριασμό για τα υπερχρεωμένα κράτη» της ευρωζώνης.