«Βαθιά ανήσυχος» για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και εκτίμησε ότι οι αναταραχές στις αγορές θα συνεχιστούν μέχρις ότου παρουσιάσουν οι Ευρωπαίοι ένα συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης. Επέκρινε τους χειρισμούς των Ευρωπαίων ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ.
«Βαθιά ανήσυχος» για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και εκτίμησε ότι οι αναταραχές στις αγορές θα συνεχιστούν μέχρις ότου παρουσιάσουν οι Ευρωπαίοι ένα συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης.
«Μέχρι να εφαρμόσουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο και μια δομή που να στέλνει σαφές μήνυμα στις αγορές ότι η Ευρώπη βρίσκεται πίσω από το ευρώ και θα κάνει ό,τι χρειάζεται [για να το στηρίξει], θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αυτού του είδους τις αναταραχές στις αγορές», τόνισε ο Ομπάμα από την Καμπέρα της Αυστραλίας, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
Ο Ομπάμα επαίνεσε την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, καθώς και την Ιταλία και την Ελλάδα για το σχηματισμό κυβερνήσεων εθνικής ενότητας, ωστόσο τήρησε επικριτική στάση απέναντι στην Ευρώπη.
«Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι πρόβλημα πολιτική βούλησης. Νομίζω ότι υπάρχει πραγματική βούληση από την πλευρά ηγετών όπως ο πρόεδρος Σαρκοζί και η καγκελάριος Μέρκελ, ωστόσο έχουν μια περίπλοκη πολιτική δομή», δήλωσε.
«Είδαμε κάποια πρόοδο με την Ιταλία και την Ελλάδα που σχημάτισαν κυβερνήσεις εθνικής ενότητας που θα μπορέσουν να εφαρμόσουν κάποιες σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά αυτή τη στιγμή η ευρύτερη ευρωπαϊκή κοινότητα πρέπει να στηρίξει το ευρωπαϊκό εγχείρημα», είπε ο Ομπάμα.
Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ είχε διατυπώσει νέες επικρίσεις για τους χειρισμούς των Ευρωπαίων σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη. Μιλώντας σε συνέδριο επιχειρηματικών στελεχών της Wall Street Journal, ο Τίμοθι Γκάιτνερ δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι προχωρούν με αργούς ρυθμούς προς την αντιμετώπιση της κρίσης που πλήττει την Γηραιά Ήπειρο.
«Ελπίζουμε ότι θα προχωρήσουν ταχύτερα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», επισήμανε, με την Ουάσιγκτον να ανησυχεί για τις συνέπειες που θα έχει για την αμερικανική οικονομία ενδεχόμενη επιδείνωση της κατάστασης στην ευρωζώνη.
Σημείωσε πάντως ότι η Ευρώπη είναι απολύτως ικανή να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και πρόσθεσε ότι παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη της κατάστασης.
Ο Τίμοθι Γκάιτνερ τόνισε ότι ο στόχος της αποφυγής της μετάδοσης της κρίσης του δημοσίου χρέους στην ευρωζώνη έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολος εξαιτίας της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στη νομισματική ένωση που τοποθετείται στο 0,2% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με τις προβλέψεις που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat.
Την ώρα που το κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας αναρριχήθηκε χθες σε νέα επίπεδα ρεκόρ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ δήλωσε κατά τη διάρκεια του ίδιου συνεδρίου ότι, τόσο το ιταλικό, όσο και το ισπανικό κράτος, πρέπει να τα καταφέρουν.
«Το θέμα είναι εάν οι αγορές δείχνουν αρκετή εμπιστοσύνη στα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης από τους Ευρωπαίους», σημείωσε ο Ρόμπερτ Ζέλικ, εκτιμώντας ότι θα πιέσουν για θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις.
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας ζήτησε επίσης να μην υποτιμάται η δέσμευση της Γερμανίας υπέρ της Ευρώπης, παρά την εντύπωση που έχει δώσει τους τελευταίους μήνες ότι είναι απρόθυμη «να πληρώσει τον λογαριασμό για τα υπερχρεωμένα κράτη» της ευρωζώνης.