Προειδοποίηση για ανεξέλεγκτη δράση κερδοσκοπικών κεφαλαίων που στοχεύουν στις ελληνικές επιχειρήσεις, απευθύνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, επικαλούμενη δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία από τις αρχές του 2010, περίπου 10 funds επενδύουν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Προειδοποίηση για ανεξέλεγκτη δράση κερδοσκοπικών κεφαλαίων που στοχεύουν στις ελληνικές επιχειρήσεις, απευθύνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.
Σε σχετική ανακοίνωση της ΕΣΕΕ γίνεται λόγος για ενδιαφέρον ξένων funds να «επενδύσουν», μέσω αγοράς πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και να αποκτήσουν με αυτόν τον τρόπο περιουσίες σε εξευτελιστικές τιμές. Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει τις πρώτες διερευνητικές επαφές με εκπροσώπους ξένων κερδοσκοπικών κεφαλαίων, διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο διαχείρισης ληξιπρόθεσμων χρεών, ενώ όπως επισημαίνει, οι κινήσεις αυτές έχουν ως στόχο επιχειρήσεις και εταιρικά σχήματα που αφενός δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους και αφετέρου έχουν τη δυνατότητα εξορθολογισμού της λειτουργίας τους ή μπορούν να πωληθούν πολύ φθηνά και να αποφέρουν κέρδη.
Η ΕΣΕΕ επικαλείται μάλιστα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία από τις αρχές του 2010, περίπου 10 funds επενδύουν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές και έχουν αντλήσει κεφάλαια ύψους 9 δισ. για να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που συνεχώς προκύπτουν.
Υπό το φως των εξελίξεων αυτών, η Συνομοσπονδία παραθέτει σειρά ερωτημάτων όπως:
- Με ποιο τρόπο θα εισπράξουν τις απαιτήσεις όταν τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αδυνατούν να το πράξουν;
- Μέχρι ποιου σημείου θα μπορούν τα διεθνή funds να παρέμβουν στη λειτουργία και στην περιουσία των επιχειρήσεων;
- Θα υπάρξουν νέοι όροι (επιτόκιο, διάρκεια αποπληρωμής κ.λπ.) για τις επιχειρήσεις που θα αλλάξουν πιστωτή;
- Θα ληφθεί υπόψη η χρηματοοικονομική κατάσταση του οφειλέτη και οι προοπτικές ανασύνταξης της επιχείρησής του ή θα οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία και πώληση στους ανταγωνιστές του;
- Τι έγιναν τα πακέτα των δις ευρώ που δόθηκαν στις τράπεζες προς ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας;
- Γιατί οι πόρτες των τραπεζών παραμένουν κλειστές για τις επιχειρήσεις που συγκεντρώνουν σοβαρές πιθανότητες ανασυγκρότησης και μπορούν να στηρίξουν την πραγματική οικονομία;
- Ποιος θα επενδύσει σε ένα τέτοιο ασταθές επιχειρηματικό περιβάλλον με τη δαμόκλειο σπάθη του διεθνούς κερδοσκοπικού κεφαλαίου να κρέμεται απειλητικά πάνω από την περιουσία του;
«Η Κερκόπορτα είναι πλέον ανοιχτή», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ, «για τα "κοράκια" που έρχονται να αγοράσουν τα "κακά" δάνεια των τραπεζών και κατά συνέπεια να "ελέγξουν" τις ελληνικές επιχειρήσεις».