Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2002 11:14

Εξανεμίστηκαν τα κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΒΡΑΧΥΒΙΑ αποδείχθηκε η αρχική ανάκαμψη στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, καθώς εδώ και περίπου δέκα λεπτά οι κυριότεροι δείκτες έχουν περάσει σε αρνητικό έδαφος.

Αναλυτικότερα, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έχει υποχωρήσει στις 3.705,7 μονάδες μειωμένος κατά 0,43%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 2.753,45 μονάδες με απώλειες 0,86% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 2.741,57 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 0,99%.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται και σήμερα οι κλάδοι των τραπεζών και των ασφαλειών με τις μετοχές της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas και του ασφαλιστικού ομίλου Axa να υποχωρούν κατά 4,56% και 2,52% αντιστοίχως.

Πτωτικά κινείται και η μετοχή της γερμανικής Commerzbank, της τρίτης μεγαλύτερης εισηγμένης τράπεζας στη Γερμανία, διευρύνοντας τις χθεσινές της απώλειες. Η Commerzbank αναθεώρησε προς τα κάτω της οικονομικές της προβλέψεις λόγω της αύξησης των επισφαλών δανείων, τα οποία αναμένεται φέτος να ανέλθουν σε 1,3 δισ. ευρώ (1,27 δισ. δολάρια), έναντι προηγούμενων προβλέψεων ύψους 1,1 δισ. ευρώ, εξαιτίας των πλημμυρών που έπληξαν τη Γερμανία.

Απώλειες καταγράφουν αυτή την ώρα και οι μετοχές των εταιρειών κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, οι οποίες είχαν τεθεί αρχικώς επικεφαλής της ανοδικής τάσης. Η μετοχή της Nokia χάνει 0,37%.

Τέλος, επιλεκτικές τοποθετήσεις παρατηρούνται σε μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών λόγω της ενίσχυσης των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές. Οι μετοχές των εταιρειών Royal Dutch και TotalFinaElf σημειώνουν άνοδο κατά 0,45% και 0,65% αντιστοίχως.