Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2002 12:34

Nintendo : Το ισχυρό γιεν επηρεάζει τα κέρδη της

Η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία ηλεκτρονικών παιχνιδιών στον κόσμο, Nintendo Co., αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τα κέρδη ολόκληρου του έτους κατά 11%, ρίχνοντας τις «ευθύνες» στο ισχυρό γιεν.

Τα καθαρά κέρδη του ομίλου, προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 80 δισ. γιεν (657 εκατ. δολ.), τη χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου του 2003, αντί 90 δισ. γιεν που προέβλεπε σε προηγούμενη ανακοίνωσή της. Οι πωλήσεις για ολόκληρο το έτος, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 600 δισ. γιεν (6,3 δισ. δολ.).

Το ισχυρό γιεν, επηρέασε αρνητικά τα αποτελέσματα της εταιρείας, καθώς η αξία των εξαγωγών μειώθηκε. Η Nintendo, η οποία βασίζεται στις πωλήσεις που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Λατινική Αμερική (στις αγορές αυτές πραγματοποιεί περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών της πωλήσεων), αντιμετωπίζει - εκτός από το ισχυρό, έναντι του δολαρίου, γιεν - και τον ανταγωνισμό της Microsoft Corp. και της Sony Corp.

Tον Μάϊο, η δημιουργός των χαρακτήρων «Pokemon» εταιρεία προέβλεπε, ότι αυτό το έτος θα απωλέσει συνολικά 10 δισ. γιεν, ως αποτέλεσμα της συναλλαγματικής ισοτιμίας.