Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2002 12:51

Hewlett-Packard : Ακύρωσε την πώληση ομολόγων, λόγω της πτώσης των αγορών

Η Hewlett-Packard Co., η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών στον κόσμο, καθυστέρησε την πώληση ομολόγων για την εξόφληση χρέους, αξίας ενός δισ. δολ. σε ευρώ και αγγλικές λίρες, επικαλούμενη την κατάσταση που επικρατεί στις κεφαλαιαγορές, ανέφερε τραπεζίτης.

Οπως μετέδωσε το Bloomberg News, η εταιρεία, η οποία δεν έχει άμεση ανάγκη από ρευστό, ολοκλήρωσε τις επαφές της με τους επενδυτές στην αγορά ομολόγων, ενώ σχεδίαζε να πουλήσει ομόλογα, αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ (494 εκατ. δολ.), με προθεσμία 5,5 ετών και ομόλογα αξίας περίπου 300 εκατ. λιρών (473 εκατ. δολ.), με προθεσμία από επτά έως 10 έτη.

Η κατάσταση που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια, η διεθνής οικονομική ύφεση, αλλά και η ανησυχία μερίδας εταιρειών, σχετικά με τις πωλήσεις τους και τα κέρδη που θα εμφανίσουν, δεν επέτρεψαν την πώληση ομολόγων από την εταιρεία.

«Το περιβάλλον είναι ακόμη δύσκολο, για τις εταιρείες που σχεδιάζουν να πουλήσουν ομόλογα», είπε ο Hans-Ulrich Templin, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου ένα δισ. ευρώ σε ομόλογα, με την Helaba Invest Kapitalanlagegesellschaft, στη Φραγκφούρτη, συμπληρώνοντας : «Ο,τιδήποτε κι αν κάνουν οι κεφαλαιαγορές, θα επηρεάσουν σίγουρα την πώληση ομολόγων από τις εταιρείες.

Η Lafarge S.A., η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής υλικών για κατασκευές κτιρίων και η Parmalat Finanziaria SpA, η μεγαλύτερη εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων της Ιταλίας, ακύρωσαν ανάλογες πωλήσεις, μόλις προ ημερών. Αλλες εταιρείες, καθυστέρησαν την πώληση ομολόγων το τρέχον έτος. Σε αυτές, περιλαμβάνεται, η Vinci S.A., η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία στον κόσμο, η ιδιοκτήτρια ξενοδοχείων Accor S.A., η υπ' αριθμόν ένα εταιρεία μέσων της Γερμανίας, Bertelsmann AG, καθώς και οι εταιρείες κοινής ωφελείας Vattenfall AB και TXU Corp.